Tweede kamer grotendeels akkoord met kortingswet
Oppositie dient wijzigingsvoorstellen in
DEN HAAG — De regeringspartijen kunnen in grote lijnen instemmen met het wetsontwerp van minister Albeda en staatssecretaris Dé Graaf van Sociale zaken dat per 1 januari kortingen wil aanbrengen op de sociale uitkeringen. De oppositiepartijen daarentegen willen een volstrekt gelijke inkomensontwikkeling voor werknemers en sociale uitkeringstrekkers. Dit betekent dat de door de loop der jaren steeds kleiner geworden inkomensverschillen (op nettobasis) tussen actieven en inactieven in hun visie niet mogen worden vergroot. ,
De linkse partijen verwerpen daarom het voorstel van de regering om vanaf 1 januari uitkeringstrekkers dezelfde premies te laten opbrengen als de werkenden. Naar hun mening moet dit alleen gelden voor toekomstige verhogingen van de verschillende sociale premies, zodat de uitkeringstrekkers niet op achterstand worden gezet. PvdA, D'66 en PPR dienden tijdens het debat over de kortingen op de sociale uitkeringen en het minimumloon een aantal wijzigingsvoorstellen in teneinde het wetsontwerp meer aanvaardbaar te maken.
Systeemfouten ^ ?^i •
PvdA-woordvoerder Van der Doef liet weten dat zijn partij voorstander is van het corrigeren van systeemfouten en onevenwichtigheden. De uitwerking daarvan door het kabinetVan Agt wees hij echter volstrekt van de hand.
De regeringspartijen kunnen in grote lijneh instemmen met het wetsvoorstel. Zowel De Vries (CDA) als De Korte (VVD) wezen erop dat ook het kabinet-Den Uyl reeds verregaande bezuinigingen op de sociale uitkeringen had aangekondigd in de 1 procents-nota. De Vries maakte evenals Van der Doef bezwaar tegen de neerwaartse correctie van het minimumloon met één procent die verbonden is aan een verhoging van de minimumvakantiebijslag van zeven naar acht procent. De regering meent dat voor de verwerking van de vakantiebijslag in de index van de regelingslonen in het verleden dubbeltellingen hebben plaats gevonden bij vooral het minimumloon. Ook Verbrugh (GVP) tilde zwaar aan het feit dat de korting op 1 januari ingaat, terwijl het extra procent vakantietoeslag pas ongeveer in mei zal worden ontvangen.
De VVD acht het gerechtvaardigd de ZW/WW-premie voor uitkeringsstrekkers vast te stellen op 2,5 procent in plaats van op 1,8 procent zoals het kabinet voorstelt. ,,Anders zullen minstens 2200 minimumloners netto minder overhouden dan de laagste uitkeringsgerechtigden", zo merkte De Korte op in zijn betoog.
Van der Doef en De Korte drongen bij de regering aan op meerbeleidsdaden op het terrein van het volumebeleid. De Korte wees erop dat de ombuigingen die nu voorgesteld worden toch nodig zijn, namelijk om geld vrij te maken voor het scheppen van werkgelegenheid, vandaag zou de behandeling van het wetsvoorstel worden voortgezet.
Waardevastheid
De SGP'er Van Dis stelde de bewindslieden vragen over het brutoaanpassingsmechanisme. Thans worden minimumloon en uitkeringen elk' half jaar aangepast aan de index van de lonen (welvaartsvastheid). De SGP-fractie heeft steeds haar voorkeur uitgesproken voor een systeem van waardevastheid, waarbij dan een keer per jaar of per twee jaar zou moeten worden nagegaan welke nadere aanpassingen als gevolg van de welvaartsstijging mogelijk zijn. Hierdoor wordt naar hun mening de bewegingsruimte van het beleid vergroot.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's