Hunebedbouwers waren geen reuzen, maar kleine agrariërs
NIEUW BOEK BESTRIJDT OUDE VISIES
AMSTERDAM — De bouwers van hunebedden waren geen enorme reuzen, zoals onderzoekers eeuwen geleden veronderstelden. Het waren evenmin buitenaardse wezens, die vrijwel spoorloos verdwenen in een ondergang der wereld, zoals VARA-ombudsman Frits Bom ze in een jaar geleden uitgegeven boekje afschilderde.
De hunebedbouwers waren agrariërs met betrekkelijk kleine, in het oerbos ontgonnen akkers, met veeteelt en houten huizen. Dit zei dr. A. J. Bakker van het A. E. van Giffeninstituut van de Universiteit van Amsterdam deze week bij de presentatie van zijn boek in de Engelse taal hierover. Dit instituut voor pre- en protohistorie heeft het boek uitgegeven.
Voor zover beoordeeld kan worden op grond van vondsten, waren de hunebedbouwers nauw verwant aan de bouwers van de dolmens en ganggraven in Scandinavië, aldus Bakker.
Over het dagelijks leven van de hunebedbouwers, die ongeveer tussen 3500 en 2750 jaar vóór Chr. geleefd moeten hebben, is niet heel erg veel bekend, evenmin over kleding en haardracht. Uiterlijk en taal zullen volgens de medewerker van het Van Giffeninstituut wel nooit bekend worden. Wel kennen wij hun vuurstenen messen, hak- en strijdbijlen en hun kralen van brons, git of barnsteen. Al deze materialen moesten via ruilhandel ,,geïmporteerd" worden.
Aardewerk
In het boek krijgt vooral het fraai versierde aardewerk aandacht. De enorme hoeveelheid gevonden scherven van de honderden potten in de hunebedden, leverde na restauratie museumstukken op van hoge kwaliteit. Bij alle verscheidenheid is de ornamentiek van deze potten aan strenge normen gebonden geweest. Omdat deze normen in de loop der tijd veranderden heeft men met behulp van de scherven vrij precies kunnen vaststellen wanneer de potten gemaakt moeten zijn.
Het boek onderscheidt negen elkaar opvolgende „aardewerkfasen". Via deze fasen heeft men ook aanwijzingen gekregen over de ouderdom van de hunebedden, die in ons land vooral in Drenthe voorkomen. Zo werd het mogelijk in de hunebedbouw een bepaalde ontwikkeling vast te stellen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's