Restauratie orgel Grote Kerk Naarden
NAARDEN — Op 1 december vorler jaar werd, In aanwezig'held van prinses Beatrix en prins Claus de Grote of SintVituskerk in Naarden na dertig Jaar restauratie weer voor de eredienst in gpebruik g-enomen. Het grote, uit 1862 daterende orgel met z^n majestueuze front, werd nadat het door de firma Flentrop was gerestaureerd, pas op 8 september van dit Jaar officieel overgedragen.
Het is een schepping van de Duitse orgelbouwer Witte. Het was diens laatste orgel dat hij met een rugwerk bouwde; in de later door hem gebouwde instrumenten bevinden zich de drie „werken" in één kas. Christian Gottlieb Friedrich Witte werd op 12 januari 1802 te Rothenburg bij Hannover geboren en was vanaf 1826 werkzaam bij de gebroeders Batz, die hun bedrijf in Utrecht hadden. In 1833 associeerde hij zich met Jonathan Batz en zette na diens dood in 1849, het bedrijf voort.
Voor het orgel te Naarden gebruikte Witte een al eerder gemaakt frontontwerp. Door de beschikbare hoogfte van de Naardense kerk heeft de hoofdkas veel grotere afmetingen gekregen dan dit ontwerp aangeeft. De pijpen van de middentoren, de zijtorens en de tussenvelden zijn dan ook van veel overlengte voorzien. Het orgel heeft drie klavieren (rug-, hoofd en bovenwerk) 'n vrij pedaal, totaal 45 sprekende stemmen. Het heeft mechanische toets- en registertractuur en is dus uitgevoerd als een mechanisch sleepladeorgel. Bij de bouw in 1862 is het orgel als volgt opgesteld: rugwerk, direct boven de Het orgel van de Grote Kerk in Naarden, een schepping van de orgelbouwer Witten klaviatuur het hoofdwerk en achter dit hoofdwerk op gelijke hoogte het derde manuaal. De pedaalladen zijn aan weerskanten van het hoofdwerk opgesteld. Met het plaatsen van het derde manuaal achter het hoofdwerk heeft Witte kennelijk de bedoeling gehad dit werk meer als een echowerk te laten klinken.
De windvoorziening werd geplaatst in een houten behuizing achter de toren. Na de restauratie van de toren van de Grote Kerk was daar geen plaats meer'voor de windvoorziening. De magazijnbalg en de régulateurs werden nu geplaatst daar, waar voorheen het derde manuaal was opgesteld. Het derde manuaal w^rd boven het hoofdwerk gebracht en fungeert nu als bovenwerk. Rugwerk- PTéstant 16', Bourdon 16', Prestant 8', Roerflmt 8,' Flüte Travers 8', Octaaf 4', Fluit 4', Naisard 3', Woudfluit 2', Cornet 6 st. Mixtuur 3 st, Fagot 16', Trompet 8'. Hoofdwerk- Prestant 16',. Prestant 8', Bourdon 8', Gemshoorn 8', Quint 6', Octaaf 4', Open fluit 4', Quint 3', Octaaf 2', Cornet 5 st,~ Mixtuur 4 st. Trompet 16', Trompet 8'. BoTenwerk- Prestant 8', Hoifluit 8', Flüte Anglais 8', Viola 8', Roerfluit 4', Salicet 4', Gemsr hoorn 2', Echo trompet 8', Clarinet 8'. Pedaal- Prestant 16', Subbas 16', Violon 16', Octaaf 8', Violon 8', Quint 6', Octaaf 4', Bazuin 16', Trombone 8', Cornet 4'.
De frontpijpen in de hoofdw'erkkas, de Prestant 16' van het pedaal en de Prestant 16'van het hoofdwerk worden gevoed door hulpladen met eigen ventielen, dus iïiet met conducten vanuit de laden. In deze eeuwenoude kerk met zijn voortreffelijke aJcoestiek laat vooral de Franse romantiek zich bijzonder goed vertolken. De stichting Orgelcentrum verzorfljdé in het afgelopen seizoen reeds een drietal orgelconcerten, waarvoor grote belangstelling bestond. Ook voor 1980 staat een flink aantal concerten op het programma. Als afsluiting van dit jaar zal op tweede kerstdag een concert worden gegeven door Feike Asma.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's