SS-20 sneller geïnstalleerd
Alarm Luns over Sovjet-Unie
BRUSSEL — De Sovjet-Unie beschikt op het moment, operationeel of in aanleg, over 200 installatieplaatsen vanwaar de SS-20 i(an worden gelanceerd. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 100 a 120 waarmee men aan westelijke kant tot dusver had gerekend. Dit heeft secretaris-generaal Joseph Luns van de NAVO woensdag gezegd op een bijeenkomst in Brussel, waar de ministers van defensie en buitenlandse zaken van de lidstaten volgende week moeten beslissen over de modernisering en stationering van nieuwe raketten voor de middellange afstand in West-Europa.
Aangezien elke SS-20-raket geladen is met drie koppen, kan de SovjetUnie in theorie op den duur 600 projectielen lanceren, waarvan er naar betrouwbare bron verluidt 180 op West-Europa gericht zijn.
De hoogste burger-functionaris binnen het westelijk bondgenootschap
Premier Lynch uit politiek
getuigde van ,,de voldoening van de NAVO-landen over het besluit van de Sovjet-Unie, 20.000 militairen en l.Odo raketten uit de DDR terug te trekken". De voorgenomen en ten dele reeds in gang gezette terugtrekking van personeel en materieel neemt echter maar een klein deel van de overmacht weg, die de Sovjet-Unie en haar bondgenoten zowel in mankracht als materiaal in Centraal-Europa hebben, aldus Luns, die verklaarde dat de terugtrekking niets te maken heeft niet het probleem van de modernisering van de nucleaire strijdkrachten op het Europese potentiële oorlogsterrein en de kwestie van de wapenbeheersing in Europa, welke vraagstukken de NAVO op dit moment bezighouden.
Snel
Luns voegde aan zijn mededelingen toe, dat enerzijds de aanleg van lanceerplaatsen voor de SS-20 in een hoger tempo verloopt dan men in het Westen tot nu toe had gemeend, terwijl anderzijds de terugtrekking van de verouderde raketten van de typen SS-4 en SS-5. waarvoor de SS-20 in de plaats komi, ,,uitzonderlijk traag verloopt".
De ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van het Warschau-Pact hebben op hun bijeenkomst in Oost-Berlijn verklaard, dat het stationeren van middellange-raketten van Amerikaanse makelij in West-Europa ,,de basis voor onderhandelingen weg zou nemen". Tevens herhaalden zij hun voorstel om een Europese ontwapeningsconferentie bijeen te roepen, waarop men het eens zou moeten worden over „vertrouwen wekkende maatregelen".
Terugtrekking
in een woensdag door het Oostduitse persbureau ADN uitgegeven communiqué over de tweedaagse ontmoeting staat, dat een NAVO-besluit over produktie en stationering van nieuwe soorten Amerikaanse kernraketten voor de middellange afstand in WestEuropa en de tenuitvoerlegging daarvan zou neerkomen op een poging van het Atlantisch Bondgenootschap, om vanuit een positie van kracht te onderhandelen, ,,iets wat voor de staten van het Warschau-Pact principieel onaanvaardbaar is".
Een symbolische Sovjet-eenheid van honderd manschappen en twintig lanks is woensdag vanuit het Oostduitse Wittenberg naar de SovjetUnie afgereisd, als eerste fase van de door de Russische president Leonid Brezjnjev in het vooruitzicht gestelde gedeeltelijke troepenterugtrekking uit Oost-Duitsland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's