Tien jaar geëist voor moord in Overberg
Verdachten blijven ontkennen
UTRECHT — De omcier van justitie bij de rechtbank in Utrecht, mr. J. J. U. de Haes, heeft dinsdag tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 34-jarige Frans D. uit Wijk bij Duurstede, een van de verdachten in de moordzaak Overberg. Voor diens medeverdachte, de 28-jarige Frans Z. uit Driebergen «vilde de officier een klinisch psychiatrisch rapport gemaakt zien. Als de rechtbank dit afwijst, moet Z. ook tien jaar krijgen alsmede onvoorwaardelijke TBR, aldus de eis van mr. De Haes.
De officier vond, dat er geen duidelijk bewijs, maar wel duidelijke aanwijzingen zijn, dat de beide verdachten op 13 augustus bij een inbraak in een woning in Overberg (gemeente Amerongen) de 68-jarige W. Rosbach hebben omgebracht. Zij zouden het slachtoffer zolang met een wielmoersleutei op het hoofd hebben geslagen, dat deze later aan zijn verwondingen overleed.
Beide verdachten zouden die dag in de vroege ochtend het huis van de 86-jarige Evert Vermeer zijn binnengekomen door met de wielmoersleutel de achterdeur te forceren. Bij een (ocht door het huis kwamen zij in de slaapkamer van het slachtoffer, de huishoudster mevrouw Rosbach, die enkele malen met de sleutel op het hoofd werd geslagen. Vermeer zag op weg naar de wc licht branden en betrapte de twee mannen, waarbij hij ook enkele klappen en daardoor zwaar letsel opliep. De twee verlieten de woning vervolgens zonder buit.
Moersleutel
De moersleutel werd later in de nabijgelegen berm teruggevonden. Uit onderzoek van het gerechtelijk laboratorium bleek dat groene verf op de sleutel overeenkwam met de verf van de achterdeur en gele verf met de verf van de krik van de auto van Z., maar uit dat onderzoek bleek niet exact dat het (wee identieke verven betrof. Op de sleutel werden ook nog menselijk bloed en een haar aangetroffen, maar voor het laboratorium te weinig voor een zinnig onderzoek.
Verdachte Z. was naar zijn zeggen die nacht na een avond uit in Utrecht naar huis gegaan, opnieuw op stap gegaan, bij kennissen geweest waar hij iemand met een vuurwapen had bedreigd — waar hij eveneens dinsdag voor terechtstond — en uiteindelijk naar het huis van D. gereden om samen naar de paardenmarkt in Bemmel te gaan. Vanwege de dichte mist die ochtend ging dat niet door en kwamen de twee in de stationsrestauratie van Driebergen terecht waar opnieuw moeilijkheden ontstonden toen Z. bij een woordenwisseling een marinier met een mes bedreigde. Ook daarvoor moest Z. zich dinsdag voor de rechtbank verantwoorden.
D. verklaarde ter zitting 's morgens vroeg thuis door Z. wakker te zijn gemaakt om mee naar de paardenmarkt te gaan. Door de mist eindigde de tocht al bij de stationsrestauratie ,,maar ze hadden geen route gereden via Overberg". Evenals Z. verklaarde Frans D. niets van het gebeuren bij Overberg af te weten.
Verklaringen
Mr. De Haes hechtte weinig waarde aan de verklaringen van de verdachten. Getuigenverklaringen over een grote auto, gelijk aan die van Z., op de bewuste tijd bij het huis van Verroeer en over uitlatingen van Z. in een café in Driebergen dat hij bij een inbraak
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's