Blokkeren Rijnverdrag schuld van gaullisten
„Europese solidariteit Fransen is papieren zaak"
In het parlement zou het verdrag alleen steun krijgen van de Unie voor de Franse Democratie (UDF) van Giscard en Barre. De partijen ter linkerzijde, communisten en socialisten, hebben reeds lang rondgebazuind tegen te zullen stemmen. Dat zou nog niet zo erg geweest zijn, ware het niet dat ook de RPR, de gaullistische groepering onder leiding van de Parijse burgemeester Chirac, aangekondigd heeft tegen het verdrag te zullen stemmen. RPR en UDF zijn de belangrijkste belangrijkste steunpilaren voor de Franse regering. Wegstemming van het Rijnverdrag zou gezichtsverlies betekenen voor de regering van Barre. Vandaar dat men maar besloten heeft om het verdrag helemaal niet aan het parlement voor te leggen.
Geschokt
Het opzienbarende besluit van de Nederlandse regering om de Nederlandse ambassadeur voor overleg terug te roepen, heeft niet alleen grote aandacht getrokken in Bonn, Londen en Brussel, maar ook in Parijs. Het commentaar van Radio Frankrijk was heel objectief. De omroeper wees er weliswaar op dat de aanvaarding van het Rijnverdrag honderden arbeidsplaatsen gekost zou hebben in de Elzas. Maar hij zei er toch ook bij dat de Rijn voor Nederland van vitaal belang is en dat de 18 miljoen ton afval die er per jaar in de Rijn geloosd wordt voor JACQUES CHIRAC ...obstructie... niet minder dan veertig procent afkonistig is van Frankrijk. Hierop liet de radio een registratie volgen van wat de woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Parijs verklaard, veklaard. Deze woordvoerder zei dat het Nederlandse volk geschokt was door de houding van de Franse regering. Hoewel hij zijn woorden zeer behoedzaam koos, was hij ook heel beslist. Hij zei dat het schokkend was dat Frankrijk blijkbaar wel een verenigd Europa wil, maar dan een Europa dat alleen op de landkaart bestaat. Hij vond het ook schokkend, dat president Giscard er nu nog wel op aan durft te dringen dat Straatsburg (aan de Rijn) de hoofdstad van Europa moet worden. Dit had volgens hem geen zin, zolang het Franse volk en zelfs de Franse parlementariërs niet geneigd waren de Europese solidariteit in daden om te zetten.
Begroting
Bij dit alles moet opgemerkt worden dat de situatie voor de Franse regering heel moeilijk is. Er is namelijk een zeer ingewikkeld debat aan de gang over de begroting 1980. De linker zijde is reeds lang van plan hiertegen te stemmen en de gaullisten misschien ook. Wanneer nu de Franse regering het verdrag voor ratiHcatie aan het parlement zou hebben voorgelegd, zou niet alleen dit ontwerp verworpen zijn, maar vermoedelijk meteen de hele begroting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's