Nederlandse ambassadeur uit Parijs teruggeroepen *
Binnen EEG-landen nog nooit voorgekomen
DEN HAAG — Na de weigering van de Franse regering het Rijnzoutverdrag ter goedkeuring aan het Franse parlement voor I te leggen, heeft de Nederlandse regering besloten t haar ambassadeur, jhr. f mr J. A. de Ranitz, voor overleg naar Den Haag terug te roepen.
Het terugroepen van een ambassadeur voor overleg is een duidelijk gebaar om blijk te geven van ongenoegen. De laatste jaren is dit slechts gebeurd met ambassadeurs in ZuidAfrika en Spanje (nadat Franco vijf Basken had laten terechtstellen). Onder de landen van de Europese gemeenschap is het, voor zo ver in Den Haag bekend, nog nooit voorgekomen. Hoe lang de ambassadeur hier zal blijven is nog niet bekend.
Nadat de Franse premier, Raymon Barre, ambassadeur de Ranitz maandagavond in kennis had gesteld van het Franse besluit, had de Nederlandse regering steeds laten blijken „verrast en diep teleurgesteld" te zijn. Premier Barre heeft de ambassadeur overigens ook meegedeeld, dat de Franse regering zich achter het idee van het Rijnzoutverdrag blijft stellen. De hoeveelheid uit de kalimijnen in de Elzas afkomstig zout dat in de Rijn wordt geloosd mag niet worden vergroot, en dient in fasen met zestig kilo per seconde te worden verminderd.
De Franse regering heeft dinsdag herhaald dat zij het verdrag tegen de vervuiling van de Rijn (de conventie van Bonn) niet ter ratificering aan het parlement in Parijs voor zal leggen.
Maatregelen
Het Nederlandse socialistische lid van de assemblee van de Westeuropese Unie (WEU), Konings, wil maatregelen tegen Frankrijk nu de regering van dit land maandag voor de tweede maal vlak von- een stemming in de nationale vergadering een voorstel tot ratificering van het zoutverdrag tussen de Rijnoeverstaten heeft ingetrokken. Dit voorstel zou vandaag en donJHR. MR. DE RANITZ ..teruggeroepen.. derdag in het Franse parlement ter sprake komen.
Konings, in Parijs voor de zitting van de WEU ziet geen kans meer dat het zoutverdrag alsnog tot stand komt. „Zeker nu de Franse, regering heeft aangeboden de 240 miljoen gulden die Nederland al jaren geleden heeft aanbetaald voor de kosten van opslag van het Franse zout (enig te betalen".
De socialist Hartmeyer heeft gisteren gevraagd om een debat in de Tweede kamer over het terugtrekken door de Franse regering van het wetsontwerp over de goedkeuring van het Rijnzoutverdrag. Dat debat zou nog voor het kerstreces plaats moeten vinden.
Vlag halfstok
Het Zuiveringsschap Rivierenland heeft dinsdag voor zijn hoofdkantoor in Tiel de vlag halfstok gehangen uit teleurstelling over het besluit van de Franse regering het Rijnzoutverdrag niet ter goedkeuring aan het nationale parlement aan te bieden. Het zuiveringsschap verzond dinsdag ook steuntelegrammen aan de ministeries van Buitenlandse zaken. Volksgezondheid en Milieuhygiëne en Verkeer en Waterstaat.
Een woordvoerder van het schap zei te hopen, dat de Nederlandse regering spoedig met een oplossiiig in deze kwestie komt. Het Zuiveringsschap Rivierenland besteedt jaarlijks grote sommen geld om de verontreiniging van de Rijn in eigen land te bestrijden. Wij zijn sterk afhankelijk van de rivier, aldus het schap. (Zie ook pag. 5: Blokkeren Rijnverdrag schuld van gaulllsten)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's