Weretd-oliemarkt wordt volgend jaar verstoord
Verwachting Middle East Economie Survey:
NICOSIA — In 1980 zal de wereld-oliemarkt vermoedelijk danig worden verstoord door zowel terugschroeving der oliewinning alsook het verminderen van de voorraden die ter beschikking worden gesteld aan de internationale maatschappijen, aldus meldde zondag de gezaghebbende wekelijke publikatie Middle East Economie Survey (MEES).
Verwacht wordt dat de oliekopende landen dit zullen voelen zelfs als de recessie hun vraag naar olie doet dalen. Die vraag zou, aldus MEES als gevolg van de recessie kunnen verminderen met 2 a 3 miljoen barrels (vaten) per dag. „Maar de hoeveelheid die de OPEC-landen onder voorwaarden bereid zijn minder te winnen zou meer dan 3 miljoen barrels per dag bedragen".
De huidige produktie der 13 OPEClanden bedraagt ongeveer 31 miljoen barrels per dag waarvan 1 miljoen vaten worden opgeslagen.
De olievoorraden die men de grote internationale maatschappijen zou willen onthouden zouden vermoedelijk worden aangeboden „aan de Japanners, de Europeanen of aan staatsondernemingen in de Derde Wereld".
Vermindering
Irak, aldus MEES, zal in 1980 de hoeveelheid olie te leveren aan de internationalers verminderen tot 50 procent. Amerikaanse ondernemingen die nu per dag in Irak 300.000 a 400.000 barrels kopen zouden helemaal van die aanvoer kunnen worden afgesneden wegens de Arabische boycot en de Amerikaanse betrokkenheid bij het Egyptisch-Israëlisch vredesverdrag. Volgens MEES zou Irak zijn olieproduktie in 1980 kunnen gaan besnoeien esnoeien met wel 600.000 barrels per dag. In Bagdad is over iets dergelijks tot nu toe van officiële zijde nog niets gezegd.
Koevireit
Koeweit heeft er geen geheim van gemaakt dat het zijn oliewinning van ruim 2 miljoen barrels per dag kan doen dalen met 500.000 barrels.
Dat Iran, dat thans ongeveer 4 miljoen barrels per dag wint, over zal gaan tot een besnoeiing van Vi a 1 miljoen barrels per dag „is niet uitgesloten", aldus MEES. Vernomen is dat de Iraanse olie die was vrijgekomen nadat besloten was niet meer aan de VS te leveren, via de ,,spot market" of vrije markt was geleverd aan kopers in Japan die er 38 a 40 dollar per barrel voor hadden betaald.
Saoedi-Arabië wint thans 9,5 miljoen barrels per dag, is meer dan normaal, maar niet zeker is hoe lang dit zal worden voortgezet. In Saoedi-Arabië, aldus MEES, wordt niet verwacht dat het koninkrijk zich zal afwenden van zijn partners, de Araraco (Arabian American Oil Company).
Goedkope olie
Exxon, Socal, Texaco en Mobil, alle Amerikaanse maatschappijen, hebben nog steeds toegang, via de Aramee, tot ,,veel en goedkope olie" ofschoon, aldus het blad, de rechtstreekse verkopen door het SaoediArabische staatsbedrijf de Petromin, stijgende zijn.
Verwacht wordt dat in 1980 Venezuela 150.000, Indonesië 100.000 en Aboe Dhabi 70.000 barrels per dag minder zullen gaan Winnen. Libië en Algerije zouden hun „leveringsbeleid aan het herzien zijn".
Hoe groot ook de daling van de vraag naar olie in 1980 kon zijn, de geneigdheid der OPEC-landen hun produktie te drukken is nog gïoter, aldus het blad.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's