Sjah in Texas voor herstel
NEW YORK — De voormalige sjah van Iran heeft zondag voor dag en dauw het ziekenhuis in New York verlaten en is naar een hospitaal van de Amerikaanse luchtmacht in San Antonio in Texas gevlogen. In dit ziekenhuis, het Wilford Hall Hospitaal, zal hij verblijven totdat hij volledig is hersteld.
De politie zei dat de sjah het medisch centrum Cornell in New York om 10.25 uur (onze tijd), dus daar vijf voor half zes in de ochtend, verliet. Officiële woordvoerder Powell zei: „De dokters van het medisch centrum Cornell in New York hebben de sjah gezegd dat hij in staat was het hospitaal in New York te verlaten. Zij hebben er echter op gewezen dat de sjah geen lange reis kan maken en dat hij enige tijd onder medisch toezicht moet herstellen. De regering van de VS heeft om humanitaire redenen toegestaan hem een veilige plaats te verschaffen waar hij in afwachting van verdere reisplannen volledig kan genezen. Op verzoek van de sjah blijft de VS hem helpen bij het treffen van regelingen voor een permanente verblijfplaats."
Zware bewaking
Powell zei dat de afgezette sjah van het vliegveld La Guardia met een DC9 van de luchtmacht was vertrokken. Walter Yoos, speciaal FBI-agent belast met de New-Yorkse vliegvelden, zei tegen verslaggevers dat de ex-sjah zonder hulp zelf naar het vliegtuig liep. „Hij leek opgewekt, maar wij kregen geen tijd om echt met hem te praten", zei hij. Pahlevi werd begeleid door zijn vrouw Farah, leden van zijn gezin en leden van de politie. De bewaking van het vliegtuig was buitengewoon zwaar.
„Gekken in Iran**
De ex-sjah blijkt via een tunnel naar een vier blokken verder gelegen gebouw het ziekenhuis te hebben verlaten. In dat gebouw stond een bestelwagen op hem te wachten, waarin hij naar het vliegveld werd gebracht, begeleid door een convooi van de politie. „Ik zal me zeker niet overgeven aan die gekken die thans in mijn land aan de macht zijn." Dit is door de sjah gezegd in een vraaggesprek met het Haroburgse blad Bild am Sonntag. Het gesprek was gevoerd in New York, na de laatste behandeling van het voormalige Iraanse staatshoofd. REZA PAHLEVI
„Ik wil niet met alle geweld hier (in New York) blijven, ik wil rustig en in het geheim verdwijnen. Ofschoon dat aan de huidige toestand (de gijzeling in Teheran) wel niets zal veranderen." De sjah zei te hopen dat de VS niet in Iran met geweld zullen trachten de gegijzelden te bevrijden omdat Iran niet in staat is zichzelf te verdedigen, en omdat het 't land ontbreekt aan goed-geoefende marine- en luchtmachtpersoneel om een aanval het hoofd te bieden.
„Doodniet vrezen**
Gevraagd naar de gevolgen van een eventuele economische blokkade van Iran door de VS antwoordde de sjah: „Een land als Iran kan niet bestaan zonder hulp van de VS. De helft van de granen en de rijst die het nodig heeft komen uit de USA om niet te spreken van wapens en andere militaire goederen". Hij heeft in het ziekenhuis veel bezoek gehad en niet alleen van Amerikanen en van landgenoten. „Iedereen was zeer ongerust. Vergeet niet dat er 60 miljoen moslims wonen in de Sovjet-Unie, enige miljoenen in China en miljoenen sji'iten in de andere landen om de Perzische Golf. De grote mogendheden zijn zelfs al bang geworden.
Ik ben al lang ziek, zei de sjah, „maar, als moslim, vrees ik de dood niet."
„Niet naar Egypte**
De VS zijn geen voorstanders van de komst van de ex-sjah van Iran naar Egypte. Dit is zaterdag van welingelichte Egyptische zijde in Caïro vernomen.
De Amerikaanse regering vreest eventuele repercussies van de komst van de sjah in een land dat zij beschouwt als een van de zeldzame „stabiele" landen in het Midden-Oosten, zo werd gezegd.
In Zuid-Afrika heeft een arts, dr. C. F. Albrecht, lector aan de medische faculteit van Stellenbosch, premier Botha telegrafisch voorgesteld de exsjah naar Zuid-Afrika uit te nodigen. Vóór de revolutie was Iran de belangrijkste olielevérancier van Zuid-Afrika.
Bemiddeling
Egypte heeft zaterdag door middel van een regeringsverklaring opnieuw laten weten dat de sjah en zijn familie in Egypte welkom zijn in hun hoedanigheid van particulieren, daarmee aangevend dat het hun niet isou zijn toegestaan politieke activiteit te bedrijven.
Egypte liet voorts weten bereid te zijn tot bemiddelling in het IraansAmerikaanse conflict om de „ernstige bedreiging" van de stabiliteit in het Midden-Oosten af te wenden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's