Monetair beleid treft vooral zwak bedrijf
Monetair beleid treft zwakke bedrijven meer dan sterke. Monetair beleid, leidend tot hoge rente en kredietbeperkingen, werkt hoogst onselectief. Als bedrijven met een hoge flnancieringsbehoefte in een situatie van dalende economische bedrijvigheid worden geconfronteerd met kredietschaarste en hoge rente tast dat onmiddellijk hun bestaansmogelijkheid aan. De opkomst, internationaal, van het monetaire beleid als middel om de aanpassing te bewerkstelligen van economieën aan de lagere economische groei, maakt het betalinsrisico op bedrijven groter. En zolang de wereldeconomie afhankelijk is van olie, zijn de tijden van snelle groei voorbij. Een opleving van de conjunctuur zal door het hogere olieverbruik na enige tijd in de kiem worden gesmoord door een stijging van de olieprijs.
Dat zei ' in Kampen mr. J. W. Hoobroeckx, algemeen directeur van de Nederlandsche Credietverzekerings Maatschappij (NCM) tijdens een voorlichtingsbijeenkomst.
Ziet de NCM het monetairisme in de wereld als groot probleem, de heer Hoobroeckx had ook de nodige kritiek wat de Nederlandse overheid betreft. De begroting van Economische Zaken staat vol met voorwaarden voor een gezondere ontwikkeling van ons bedrijfsleven. De Hnanciële positievan het bedrijfsleven en de exportpositie worden genoemd. Maar de voorwaarden worden niet vervuld. Daarom maakt die begroting de indruk van onoprechtheid. Het kabinet heeft voor het komende jaar handhaving van de koopkracht centraal gesteld. De overige doelstellingen, verbeteringen van de rendementen, verlaging van de werkloosheid, stabilisering van de druk van de collectieve lasten en vermindering v«n het financieringstekort worden niet gehaald. De logischebij de voortreffelijke analyse van de positieve en negatieve punten van onze economie en de situatie van het bedrijfsleven behorende beleidsconclusies worden niet getrokken.
Voor Nederland ziet de heer Hoobroeckx twee ontwikkelingen die er voor de toekomst in zitten, gegeven de politieke en de maatschappelijke verhoudingen in ons land. Ten eerste verhindert wellicht de verstarring van het marktmechanisme de continuering van het globale beleid. De tijd van het globale beleid is dus voorbij. Bestek '81 ging nog uit van globaal beleid. Ten tweede lijkt de afname van de arbeidsinkomensquote onwaarschijnlijk, hoewel ook de regering van mening is dat een daling tot beneden de 90 pet noodzakelijk
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's