Oud-Amsterdam ivas kleine nederzetting
AMSTERDAM — By het ontstaan van Amsterdam in de eerste helft van de dertiende eeuw is de bebouwlngr in de vroegste periode van een veel beperktere omvang geweest dan tot vop kort door historici werd aangenomen. De eerste woningen werden gebouwd aan de oever van een soort uitstulping van het IJ, het huidige Damrak, dat pas in een veel latere periode in verbinding kwam te staan met de Amstel.
Dit is een van de conclusies van archeologische opgravingen die de afgelopen vier maanden onder leiding van de Amsterdamse stadsarcheoloog Baart gedaan zijn aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Deze week gaf drs. Baart een overzicht van 4e resultaten van het werk, dat onlangs is afgesloten.
De huizen die op het terrein van de opgraving werden aangetroffen waren in doorsnee ruim vijf meter breed en ongeveer 8,6 meter lang. Uit het onderzoek van de grondstructuur is gebleken dat er sprake was een soort terpbebouwing. Als bescherming tegen overstromingen werd de grond opgehoogd en daarop een huisje gebouwd. Maar na enige jaren was men door inplemping van de grond weer tot het oude niveau gedaald, waardoor er weer gevaar voor overstroming dreigde en het proces van ophoging en huisje bouwen opnieuw begon.
Wat betreft de dertiende eeuwse bebouwing heeft Baart hierdoor ongeveer twintig opeenvolgende woonlagen aangetroffen in het oudste gedeelte.
Dagreiyks leven
Een van de grote winstpunten van de recente opgravingen is volgens de Amsterdamse stadsarcheoloog dat men een veel groter inzicht heeft gekregen in het
Waterpeil
Door het hoge grondwaterpeil vormt Amsterdam volgens Baart voor de archeoloog een ideel opgravingsgebied, omdat allerlei materialen in het water uitstekend bewaard worden. Ben probleem vormt alleen het conserveren van voorwerpen zodra ze zijn opgegraven. Er wordt op dit gebied flink geëxperimenteerd en vooral wat betreft leren voorwerpen is men er in geslaagd om ze op een uitstekende manier te prepareren, aldus archeoloog Baart.
op de tafel een aantal vondsten is gebleken, dat de overc^fzetting waarop Amsterdam in de eerste heljl van de 13e eeuw aan het IJ is ontstaan, nu 6 meter onder het straatoppervlak ligt. De oeverafzetting en waterloop lijken omstreeks ISOO te zijn ontstaan. , ;,
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1979
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's