Roddeljournalistiek met boete bestraft
Vonnis rechtbank vernietigd
AMSTERDAM De Amsterdamse journalist Henk van der Meyden is donderdag door liet gerechtshof in de hoofdstad wegens smaad veroordeeld tot een boete van 2500 gulden, subsidiair vijftig dagen hechtenis. Het vonnis is conform de eis van de procureur-generaal. Een vonnis van de rechtbank, die Van der Meyden in eerste aanleg vrijsprak, werd vernietigd.
"Inzit van de strafiaak is eëii interview met Sylvia Kristel, dat Van der Meyden in 1977 af4njkte in zijn weekblad ,,Privé". De filmster „onthulde" hierin dat zij op 19-jarige leeftijd door haar vader werd verkracht. Het feit Singel 331 Dordrecht Tel. 078-133689 dat vast kwam te staan dat Sylvia zich inderdaad in die zin had uitgelaten (later gaf zij toe het verhaal uil haar duim te hebben ^gezogen) was voor de rechtbank aanleiding de journalist vrij te spreken, omdat deze de filmster alleen maar had geciteerd. De officier van justitie ging daarop in
Toespelingen
Het hof is nu tot de slotsom gekomen dat Van der Meyden de woorden van Sylvia Kristel wel degelijk ,,tot de zijne heeft gemaakt", omdat het verhaal wemelt van de toespelingen die niet tussen aanhalingstekens staan. Zo vermeldde de ondertitel van het verhaal bijvoorbeeld:,,Als jong meisje werd zij misbruikt en maakte zij de vreselijkste ervaringen door die een kinderleven kunnen treffen".
Volgens het hof heeft Van der Meyden de zgn. verkrachting als een feitelijke gebeurtenis opgedist, zonder de roddel nadrukkelijk voor zijn rekening te laten. Dat er opzet aanwezig was, leidt het hof af uit Van der Meydens gedrag ter zitting. Op een vraag van de president of hij zich ervan bewust was geweest, dat de goede naam van vader Kristel op deze manier door het slijk werd gehaald, antwoordde Van der Meyden namelijk: ,,dat was mijn zaak niet".
In een door het CDA en PvdA ingediende motie staat dat voor de toegang tot de kabel een andere regeling nodig is. Ook dient de minister van CRM een taak te hebben bij de beoordeling van de toegang tot de kabel voor buitenlandse televisie-programma's en dat deze verantwoordelijkheid dient te worden uitgeoefend aan de. hand van nader „te stellen normen en criteria. Bovendien wordt de regering uitgenodigd voor 1 oktober 1980 de Kamer een nota aan te bieden waarin nadere normen en criteria zijn geformuleerd.
VVD alleen
Alleen de VVD toonde zich een voorstander van de toelating van commerciële televisie. Volgens de liberalen kunnen burgers zelf wel bepalen wat goed of slecht is. ,,Wij zijn van mening dat in een open democratie zoals de onze, de overheid niet mag uitmaken wat de Nederlandse televisiekijker wel of niet mag zien", aldus VVD woordvoerder Keja. Zijn fractiegenoot De Beer maakte zich helemaal boos.,,Degenen die zich zo paniekerig
MACHINEFABR. en .. « HANDELSONDERNEMING B.V. « Krimpen aan den IJssel ( Parallelweg 12. Tel. 01807-14644 ^
voor zaagmachines, « boormachines, slijp- en « afbraamschijven c
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's