Onverwachte afbraak van Amerikaanse rentetarieven
Volkomen onverwacht is het Amerikaanse bankwezen overstag gegaan en I>egonnen met afbraak van de torenhoge rentetarieven. Nadat eerst enkele kleine banken de rente een half procent hadden verlaagd, volgde de grote Chase Manhattan die er ook een half procent afdeed en de hoofdrente op grote kredieten tot 15,25% terugbracht.
Op zichzelf eigenlijk onverwacht want een week eerder hadden velen een verdere verhoging tot 16% niet voor onmogelijk gehouden, gezien de forse aanzwelling van de geldhoeveeleheid. De week met Thanksgiving Day, die een vrije donderdag betekende, bracht kennelijk de ommekeer. De hoeveelheid geld in omloop nam met rond $ 1 miljard af. En dit werd het sein tot het omgooien van het roer. In het begin van dit jaar is de primerate, zoals het belangrijkste rentetarief wordt genoemd, ook korte tijd licht teruggelopen. Toen kwam het percentage op 11,5%. Daarna sloeg de balans weer om en steeg de rente in sneltreinvaart naar de tot voor kort nog geldende tarieven van 15,75%. Vooral toen sinds 6 oktober strengere bepalingen golden voor de bankreserves en de zogenaamde „federal funds", die de banktarieven grotendeels bepalen, steeg tot tegen de 20% was er bijna geen houden meer aan. In hoeverre de nu opgetreden reactie in de rentestijging van technische aard is en meer is ingegeven om aan bepaalde politieke weerstand tegemoet te komen dan de inleiding vormt voor een verdere flinke terugtoch moet worden afgewacht. Gezien de toenemende spanning rond de dollar en de vrij snelle koersval van deze munt de laatste dagen lijkt een verdere rentedaling niet erg voor de hand te liggen. Bepaalde uitlatingen van topmenr sen van de Wereldbank zijn eveneens niet erg bemoedigend, want deze voorspellen zonder meer een nog verder flinke stijging na een kort intermezzo van lichte reactie.
Toch zal het antwoord van de economie zelf moeten komen. De bedrijvigheid in de ondernemingen is een betere graadmeter dan alle uit de lucht gegrepen prognoses. En als de tekenen niet bedriegen, begint de Amerikaanse economie zich nu werkelijk flink te ontspannen. De kredietvraag die tot in september hoog bleef, heeft in oktober een flinke deuk opgelopen. Vooral de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen (auto's) ondervindt grote weerstand van de hoge rentekosten. Ook de huizenbouw is sterk teruggelopen gezien de hypotheekrente van 13% die in vele streken van de VS moet worden betaald.
Voor Wall Street wordt het een spannende tijd. Op de eerste plaats betekent een werkelijke rentedaling een flinke verlichting voor het koerspeil. Anderzijds kan het middel erger blijken te zijn dan de kwaal indien de conjunctuur tè hard zou terugvallen.
De snel zakkende koersen van de automobielfondsen leren wat er dan kan gebeuren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's