Kabinet in lastig parket door motie in Senaat
Besluit Paralympics moet teruggedraaid worden "
DEN HAAG — Het kabinet-Van Agt dreigt in een moeilijke positie gelaveerd te worden doordat een meerderheid in de Eerste kamer herziening van het kabinetsbesluit inzake de Olympische Spelen voor gehandicapten eist. Dit besluit komt er op neer dat de regering geen steun aan de spelen verleent als een ploeg uit Zuid-Afrika naar Nederland komt.
Na zorgvuldig beraad heeft het kabinet besloten geen medewerking te verlenen aan de volgend jaar te Amhem te houden Olympische spelen voor gehandicapten, indien een sportploeg uit Zuid-Afrika aan deze spelen deelneemt.
Maar van meet af aan heeft het kabinet er geen geheim van gemaakt de beslissing van de Tweede kamer geen goede te vinden. In een brief aan het organisatiecomité van de spelen heeft het kabinet deze opvatting nog eens gestand gedaan. Alleen het feit dat de motie met grote meerderheid door de Tweede kamer werd aangenomen, bracht het kabinet ertoe deze uitspraak te aanvaarden als politiek en maatschappelijk feit „en ons dienovereenkomstig te gedragen". ganisatiecomité, te stellen dat handhaving van het aanbod voor materiële steun niet verstandig zou zijn indien de Zuidafrikanen komen. De VVDfractievoorzitter heeft de indruk dat de uitslag in de Tweede kamer anders zou uitvallen als op dit ogenblik zou moeten worden gestemd.
Motie
Vandaar haar voorstel, in een motie, het regeringsbesluit in heroverweging te nemen en de toegezegde stevm alsnog te verlenen, ongeacht de herkomst van de ploegen. Voor de VVD is het een logische zaak dat een dergelijke heroverweging plaats vindt in samenspraak met de Tweede kamer. De Eerste kamer mag een dergelijke kritische noot aan het adres van de Tweede kamer best laten horen, meent zij. Het moet mogelijk zijn een andere brief aan de Tweede kamer te sturen.
i,Wij wachten af*
Premier Van Agt verhulde niet dat aanvaarding van de motie in de Senaat het kabinet „in een verre van gemakkelijke positie" zal brengen. Men kan van ons echter niet verwachten dat we ons verzetten tegen een motie, die er op gericht is niets anders te bewerkstelligen dan wij zelf in de Tweede kamer hebben bepleit. Wij wachten de uitslag van de stemming af. Wij zijn het verkeren in moeilijke situaties gewend en, zo gezegd, voor de duvel niet bang, aldus de ministerpresident.
Intussen is niet duidelijk geworden waarop deze aanvaring tussen de Eerste en de Tweede kamer uitdraait. De Senaat tikt de Tweede kamer op de vingers, ook al gaat het in dit geval niet om wetgeving. De regering heeft de motie van de Tweede kamer al in uitvoering genomen en wordt nu in de Eerste kamer met een motie geconfronteerd die in feite het tegenovergestelde vraagt, in de wetenschap dat het kabinet er volkomen achter staat. Over de motie wordt later gestemd.
Januskop
Het indienen van een motie door de Eerstekamerfractie van de VVD inzake de Olympische spelen voor gehandicapten wordt in de PvdA-fractie als een onverstandige daad gezien. In de natuurlijke rolverdeling tussen Eerste en Tweede kamer past de Eerste kamer een zekere terughoudendheid als de Tweede kamer al heeft gesproken. Eens te meer blijkt dat de Éérstekamerfractie van het CDA over een aantal zaken duidelijk andere opvattingen heeft dan de Tweede-kamerfractie. Dat bleek ook bij de Sanctiewetgeving. „Een indicatie van de januskop van het CDA", aldus de PvdA.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's