Fietspadenplan van 100 miljoen gulden
De provincie Utrecht heeft als eerste een integraal fietspadenplan opgesteld. Dit plan heeft betrekking op 500 kilometer aan te leggen fietspad, waarmee tenminste 100 miljoen gulden is gemoeid. Als eerste onderdeel is een recreatieve fietsroute rond de Leusderhei ontworpen. Nieuw is de subsidie van 70% van het rijk in de aanlegkosten van deze route.
In 1973 heeft het provinciaal bestuur een ambtelijke commissie benoemd. Deze werkgroep heeft in 1975 een nota van uitgangspunten gepubliceerd. Vervolgens is in 1977 een interimrapport voor het westelijk deel van de provincie verschenen en in 1978 een voor het noordoostelijk deel.
Bij het opstellen van het plan is uitgegaan van recreatief fietsen en van woon-werk verkeer. Het plan behelst totaal 1500 kilometer, waarvan duizend kilometer over bestaande wegen en fietspaden gaat.
Vooral bij woon-werk verkeer speelt de afstand een belangrijke rol. Deze fietsers zullen eerder gebruik maken van „normale" wegen, dan van zogenaamde recreatieve paden door „een mooie omgeving". Daarnaast zullen recreanten gebruik maken van niet al te drukke verkeerswegen door natuurgebieden.
SOORTEN
Het plan gaat waar mogelijk uit van integratie van deze twee „soorten" wielrijders. Een aantal voorzieningen zal, afhankelijk van het tijdstip, overwegend voor vrije tijd dan wel voor woon-werk verkeer worden gebruikt. Rekening is gehouden met de behoefte aan goede en aantrekkelijke fietsroutes in de omgeving van grotere bevolkingscentra.
De bewegwijzering van de recreatieve routes wordt summier gehouden. Zij dient de gebruiker alleen als ondersteuning bij de kaarten die via recreatieschappen, VVV's en/of ANWB worden verspreid..
LEUSDERHEI
De eerste recreatieve route is er een rond de Leusderhei. Dit lusvormige rijwielpad gaat over ongeveer dertig kilometer en heeft diverse aanlooproutes. De fietser komt door bos, heide en sterk wisselende landschappen. In de onmiddellijke nabijheid liggen onder andere het Henschotermeertje, de Pyramide van Austerlitz, het luchtmachtmuseum, het dierenpark Amersfoort en de picknickplaatsen Treekerpunt, boswachtérij Austerlitz en het Soesterhoogt.
De totale aanlegkosten bedragen 442.500 gulden. Hierin is onder andere opgenomen het aanleggen van een drietal verkeerslicht-installaties. Het rijk heeft toegezegd tot 70% van de kosten te zullen bijdragen. Dit is de eerste keer dat voor een recreatieve fietsvoorziening subsidie wordt gegeven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's