Afblijven van de gijzelaars
President Carter dreigt:
WASHINGTON — President Carter heeft Iran opnieuw gewaarschuwd dat het „ernstige gevolgen" zal moeten dragen als de Amerikaanse gijzelaars in de ambassade in Teheran iets wordt aangedaan. Carter liet er weinig twijfel over bestaan dat hij vindt dat de 49 gijzelaars al kwaad is berokkend - in ieder geval psychologisch - door de „onmenselijke en onterende" omstandigheden waarin ze worden vastgehouden. „Elke eis van Iran zal hol klinken als op hetzelfde moment onschuldige mensen worden vastgehouden, mishandeld en bedreigd", aldus Carter.
De ayatollah Chomeiny heeft woensdag de dienstdoende minister van buitenlandse zaken Abolhassan Bani Sadr afgezet en vervangen door Sadegh Ghotbzadeh, die lid is van de aan de macht zijnde revolutionaire raad.
Sadegh Ghotbzadeh is hoofd van de Iraanse radio en televisie. Hij geldt als een vertegenwoordiger van „de harde lijn" in het kamp van Chomeiny.
Onzeker
De nieuwe minister van buitenlandse zaken heeft nog niet besloten of hij wel of niet naar New York zal gaan om deel te nemen aan de zitting van de Veiligheidsraad van aanstaande zaterdag.
In een eerste verklaring aan de peis sinds zijn benoeming zei Ghotbzadeh dat deze „niet noodzakelijkerwijs een verandering in de algemene politiek van Iran" hoeft te betekenen. „De grote lijnen van de buitenlandse politiek van de islamitische republiek blijven die, welke zijn uitgezet door imam Chomeiny en wij zullen met een totale precisie en alle noodzakelijke vastberadenheid deze lijnen volgen", aldus de nieuwe bewindsman.
Grote vloot
Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft woensdag bijzonderheden verstrekt over de zeestrijdkrachten die op het ogenblik zijn samengetrokken in het gebied van de Perzische Golf en het zuiden van het Arabisch schiereiland. Militaire deskundigen spraken meteen al van de belangrijkste Amerikaanse vlootconcentratie sedert de Tweede Wereldoorlog.
Nadat bij de sjah de laatste galsteen is weggenomen is de toestand van de patiënt zo dat hij over enige dagen zal mogen vertrekken, aldus is woensdag verklaard namens zijn geneesheren, het ziekenhuis en functionarissen van de stad New York. De steen was maandagavond op niet-chirurgische wijze verwijderd. Namens de sjah is verklaard dat deze hoopt naar Mexico te kunnen gaan zodra zijn artsen daar geen bezwaar tegen hebben.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's