Kabinet: Toch besluit kernafvalcontract
Botsing met Kamermeerderheid?
DEN HAAG — Het kabinet wil tegen de zin van de Kamer in de discussie doorzetten over een kernafvalverdrag met Engeland en Frankrijk. Dinsdag stuurden de ministers Van Aardenne, Van der Klaauw en Ginjaar een wetsontwerp naar de Kamer ter goedkeuring van een verdrag met Engeland en Duitsland over terugsturing van radioactief afval.
Dat terwijl de Kamer in juni in een motie uitdrukkelijk had uitgesproken, pas weer over dat verdrag te willen praten, nadat de brede maatschuppelijke discussie over de hele kernenergieproblematiek is afgerond. VVD, SGP en DS'70 waren tegen die motie. Minister Van Aardenne van Economische zaken ontraadde de motie destijds ten sterkste.
D'66 — fractieleider Terlpuw stelde dinsdag in de Kamer meteen voor het wetsontwerp te boycotten en niet in behandeling te nemen. Het gaat in het -verdrag am de opslag van iadios actief afval, dat overblijft bij de opwerking van splijtstofmateriaal uit de centrales van Dodewaard en Borssele. Die opwerking gebeurt in Engeland en Frankrijk. De beide landen wensen de afvalberg, die nog jarenlang actief zal blijven, niet op eigen grondgebied. Nederland moet het afval van zijn opgewérkt materiaal zelf opslaan, vinden zij.
Sluiting dreigt
In een memorie van toelichting bij het wetsontwerp zegt de regering dat de werkgelegenheid bij Borssele en Dodewaard onmiddellijk in gevaar komt, als de Kamer het verdrag niet zal goedkeuren. Borssele zou zelfs gesloten moeten worden. Daarnaast wordt betoogd dat opslag van niet-opgewerkt radioactief afvalmateriaal tot nog grotere problemen zal leiden.
Het D'66-Kamerlid mevr. Lambers, die de motie in juni indiende, meent dat het kabinet zichzelf onnodig moeilijkheden op de hals haalt. „We hebben het kabinet tijdig gewaarschuwd. Het had ook een tijdelijke overeenkomst met Engeland en Frankrijk kunnen sluiten, zonder terugzending van materiaal, totdat de discussie hier zou zijn afgerond", aldus mevr. Lambers.
Overbezet
Bij de Franse en Engelse opwerkingsfabrieken, die samenwerken onder de naam ,,United reprocessors", bestaat volgens de drie bewindslieden een ondercapaciteit die naar het zich laat aanzien nog geruime tijd zal aanhouden. ,,Hierdoor zal het in de toeIcomst afsluiten van nieuwe contracten gedurende zeer lange tijd feitelijk onmogelijk blijken", aldus de ministers in de toelichting op het wetsontwerp.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's