Gedenkbundel honderd jaar „Filippus" gepresenteerd
Geref. Tractaatgenootschap nog actief
HATTEM/LUNTEREN — Het bekende Gereformeerde, zij het niet officieel kerkelijk gebonden, Tractaatgenootschap „Filippus" te Hattem heeft vorig jaar zijn eerste eeuwfeest herdacht. In 1878 werd „Filippus" opgericht en de toen nog Christelijke Gereformeerde prof. Lucas Lindeboom van de Kamper hogeschool — de Geref. Kerken zouden pas een aantal jaren later tot stand komen — is zo'n halve eeuw voorzitter van dit genootschap geweest.
Het heeft zich in zijn eeuw bezig gehouden met de vervaardiging en verspreiding van evangelisatielectuur in de ruimste zin van het woord. Kleine tractaatjes, brochures en ook de niet meer zo in zwang zijnde dagscheurkalenders vormden daarvan een flink bestanddeel.
Welnu, gistermorgen werd door de huidige voorzitter van ,,Filippus", de Geref. predikant ds. W. Kats uit Apeldoorn, een eerste exemplaar van het kleurrijke gedenkboek ,,Filippus 1878-1978" in Lunteren aangeboden aan de praeses van de Gereformeerde synode ds. A. C. Hofland.
Ds. Kats wees op de nauwe relatie, die „Filippus" en de Geref. Kerken onderhouden. Een eeuw geleden moesten de bestuursleden dan ook behoren tot de voorloper van die kerk, de Christelijke Gereformeerde. Bij Vignet van het tractaatgenootschap „Filippus": Filippus naast de kamerling van Candacé op de wagen. ,,Filippus" zijn, aldus de voorzitter, wel 2500 uitgaven verschenen en ook de Geref. evangelisatiearbeid heeft daarvan druk gebruik gemaakt.
Een goede indruk van die uitgaven kreeg de synode door het 71 bladzijden tellende groot formaat fotoboek, samengesteld door het bestuurslid van „Filippus" drs. J. van Gelderen. Deze heeft een steekproefsgewijze bundeling fragmenten van Filippusuitgaven aan elkaar geschreven tot een levendig geheel, waarbij tientallen illustraties, waarvan vele in kleur, de tekst verluchten.
Van Gelderen noemde dit boek een kritische selectie uit de eigen uitgaven, zulks in tegenstelling tot de herdenkingen van het 25- en 50-jarig bestaan. Toen verschenen nog ,,historisch-critische overzichten" van de andere tractaatgenootschappen in ons land en hun werkmateriaal. De samensteller noemde het werk van ,,Filippus" het aanbieden van het Evangelie in een soms .smoezelige vorm, klein werk, maar toch was (is) het niet gek, om het zo te doen.
Hij memoreerde ook, hoe de uit het ambt getreden predikant F. Domela Nieuwenhuis met zijn scherpe kritiek op kerk en christendom toch waardering uitte voor de Chr. Geref. Kerk van zijn dagen omdat zij wat deed aan de sociale noden, terwijl de bekende anarchist ook contacten behield met Filippus, nadat hij zijn ambt had neergelegd.
Expositie
Ter gelegenheid van de verschijning van dit jubileumboek werd in een bovenzaal van .,De Blije Werelt" te Lunteren, waar de Geref. synode nog tot en met vrijdag bijeen is, een kleine expositie ingericht, gewijd aan de inmiddels 101-jarige ,,Filippus" te Hattem.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's