Schmidt zwakt de dreigementen af
Na vertrek Gromyko uit Bonn
HAMBURG — Naar de mening van vooraanstaande Westduitse politici zal de Sovjet-Unie ondanks anders luidende verklaringen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Andrei Gromyko, de deur naar ontwapeningsonderhandelingen, ook na een eventueel besluit van de Navo over modernisering van kernraketten voor middellange afstand, niet toeslaan.
Zo poogde Bondskanselier Helmut Schmidt zondag in Hamburg de indruk weg te nemen dat Gromyko in zijn verklaring voor de pers met stopzetting van de onderhandelingen over ontwapening en beperking van de bewapening gedreigd heeft als de Navo inderdaad tot „modernisering" zou besluiten.
Als Gromyko waarde had- gehecht aan dit dreigement, aldus Schmidt, dan had hij het ook op prijs gesteld dit dreigement ,,zwart op wit" in het communiqué te hebben. „Voor mij is beslissend wat in het communiqué is vastgelegd".
Schmidt wees erop dat Gromyko en de Westduitse minister van Buitenlandse Zaken, -Hans-Dietrich Genscher, in het door hen ondertekende communiqué duidelijk hebben gezegd dat er voor hen geen redelijk alternatief voor de ontspanningspolitiek bestaat. De twee ministers hadden ook duidelijk gesteld dat de uitwerking van nieuwe, concrete stappen op het gebied van de ontwapening en wapenbeperking bespoedigd en de contacten tussen beide landen voortgezet moeten worden. '
Chantage
De Christen-Democratische oppositie in West-Duitsland beschouwt de jongste uitlatingen van Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken Gromyko over het verwachte Navo-besluit tot installatie van kernraketten voor middellange afstand in Europa als een „poging tot onvervalste politieke chantage" en „inmenging in de soevereiniteeit van de Bondsrepubliek", zo heeft afgevaardigde Friedrich Zimmermann van de Beierse CDU in Bonn zaterdag verklaard.
Gromyko, die zaterdagochtend vanuit Bonn naar Moskou terugvloog, had vrijdagavond op een dramatisch verlopen persconferentie na afloop van drie dagen overleg in de Bondsrepubliek verklaard, dat een dergelijk besluit de basis zou wegnemen voor mogelijke onderhandelingen over vermindering van bewapening. Naar Zimmermann zei, wil de Sovjet-Unie kennelijk doen vergeten, dat het juist de massale Russische bewapening in de afgelopen jaren is geweest, die het militaire evenwicht in Europa heeft verschoven. De regering in Bonn zou de „Russische chantagepoging" moeten afwijzen en moeten staan op doorgaan van de voorgenomen Navo-besluiten, zo zei hij.
Er is veel tijd om na te gaan waar beide zijden elkaar kunnen vinden om „idealiter gesproken plannen van de Navo tot nul te laten ineenschrompelen", zo zei Brandt.
Kreisky
De Oostenrijkse Kanselier Kreisky verklaarde op dezelfde regionale SPDbijeenkomst, dat het aanbod tot terugtrekking van Russische troepen uit Oost-Duitsland het begin zou kunnen zijn van een volledige terugtrekking van Russische en Amerikaanse soldaten uit Oost- en Westeuropese landen. Er zou „direct" met SALT-III-onderhandelingen moeten worden begonnen en de vervolgconferentie van de Europese Veiligheidsconferentie in Madrid zou volgens Kreisky op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken moeten worden gebracht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's