Meer armslag voor gebruik van Fries
WENS GS VANFRIESUND:
LEEUWARDEN — Gedeputeerde Staten van Friesland hebben zich tot de Raad van Ministers gewend met bet verzoek een einde te maken aan het toenemende verschil tussen enerzijds de praktijk van het gebruik van de Friese taal in het bestuurlijk verkeer en anderzijds de mogelijkheden, die daarvoor wettelijk bestaan.
Gedeputeerde Staten wijzen er op, dat het Fries zich zo langza- • merhand een plaats heeft verworven in het bestuurlijke verkeer en dat er aan gewerkt wordt deze plaats volgens plan geleidelijk uit te bouwen, maar dat de wet van 11 mei 1956 en het kabinetsstandpunt van 9 december 1953 belemmerend werken op nieuwe ontwikkelingen wat het gebruik van het Fries betreft. In een uitvoerig memorandum toetsen Gedepsteerde Staten de huidige bestuurlijke praktijk in Friesland aan het nog steeds van kracht zijnde kabinetsstandpunt. Tevens geven zij aan op welke punten naar hun oordeel een wijziging van het kabinetsstandpunt wenselijk is. Bij het voortbestaan van een ongewijzigde juridische situatie voorzien Gedeputeerde Staten een steeds groter worden van het verschil tussen de feitelijke en de juridisch toegestane positie van het Fries in het be-' stuurlijk verkeer. Er is namelijk geen reden te veronderstellen dat de aan de gang zijnde ontwikkelingen in Friesland zullen worden afgeremd. Als de kloof tussen de feitelijke en wettelijk toegestane positie van het Fries in het bestuurlijk verkeer niet wordt overbrugd, vrezen Gedeputeerde Staten voor een wisselvallig beleid. Sinds de aanvaarding van het rapport van de Commissie Friese TaalpoUtiek door het kabinet en de Tweede Kamer is het Fries erkend als één van beide talen van de provincie Friesland. De departementen van CRM en van Onderwijs en Wetenschappen hebben deze erkenning in hun beleid verwerkt of zijn daar nog mee bezig. Tot nu toe is echter nog niet duidelijk geworden dat ook de departementen van Binnenlandse Zaken en van Justitie bereid zijn de erkenning van ook het Fries als taal van dé provincie Friesland in hun beleid gestalte te geven. „Het gevolg zal zijn", aldus Gedeputeerde Staten van Friesland, ,,dat in het totale kabinetsbeleid met betrekking tot de Friese taal frikties zullen ontstaan".
Nadelig
Ook voor het functioneren van de openbaarheid van bestuur, met name voor de betrokkenheid van de bestuurden bij het bestuur, zal het laten voortbestaan van het door Gedeputeerde Staten gesignaleerde verschil tussen de feitelijke en de juridische positie van de Friese taal nadelige effecten hebben, zo menen Gedeputeerde Staten. Om de afstand tussen bestuur en bestuurden te verkleinen is het wenselijk dat het bestuur, waar dat mogelijk is, aansluit bij het taalgebrsik van de bestuurden. Gedeputeerde Staten sommen in hun brief een vijftat knelpunten op, die zich voordoen tengevolge het verder uit elkaar groeien van gebruik van het Fries in het officiële verkeer. Zij dringen er op grond hiervan bij de ministerraad op aan een commissie in te stellen, die tot taak heeft het gebruik van het Fries in het officiële verkeer te bestuderen en met voorstellen te komen die daar betrekking op hebben.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's