ZOEKEN EN VINDEN
Des anderen daags wilde Jezus heengaan naar Galilea en vond Fiiippus. Filippus vond Nathanaël en zeide tot hem: „Wij hebben Dien gevonden." Johannes 1:44a en 46b.
Jezus vond wat. Filrppus vond alles. Filippus is door de Zoeker tot een zoeker gemaakt. Gods zoeken sluit het menselijk zoeken niet uit. Integendeel. En het woord „vinden" dat Flippus gebruikt, betekent: „vinden na heel lang zoeken". Hij heeft het Profetisch Woord doorzocht, doorgraven om de blijvende Schat te vinden. Hij besefte de ernst van het woord: „Zoek Mij en Leef".
Maar ach... Filippus stond in het duister. Hij vond niets. Zou hij wel ooit de Vertroosting Israels mogen ontmoeten? Maar wat hoorde hij daar gisteren van zijn dorpsgenoten Andreas en Simon? Hadden zij nu waarlijk de Messias ontmoet? O wat zal dat Filippus benauwd hebben: ' anderen hebben wel gevonden, maar Ik niet. „Ach Meere, weet U het dan niet, ook ik zoek Uw heil, kom haast U tot mij". Zo ging Filippus de nacht in. O wat donker.
Maar... „Des anderen daags wilde Jezus naar Galilea en... Hij vond Filippus". Er staat als het ware: Jezus wilde verder, maar Hij kon niet, want die worstelende Filippus lag daar als een struikelblok voor Zijn voeten. Jezus vond de zoekende Filippus.
Ja waar Jezus zich richt op Zijn doel, daar stoot Hij op de in het stof geknielde zoekers. Geweldig wat een dag, lezer. Gisteren nog géén genade van de hemel ervaren en vandaag door de Heere des hemels en der aarde gevonden. Gisteren was het alles nog maar beschouwing en redenering over de Schrift en over de zaken daarin vervat. Maar nu, op de dag van Gods genadige Zelfopenbaring in Jezus Christus, nu is het alles beleving voor zijn ziel. De bevinding van het vinden. Het zoeken was wederkerig geworden. En dan Is ook de blijdschap over het vinden wederkerig.
Waar de discipelen belijden: „Wij hebben gevonden de Messias." daar is ook de Herder verblijd met Zijn verloren schaap: „Ik heb gevonden wat verloren was". Wie waarlijk de Heere zoekt is reeds van Hem gevonden. En dan is ons zoeken nooit geen oorzaak van onze zaligheid, maar het is wel de weg tot de zaligheid.
De oorzaak van de zaligheid ligt enkel en alléén in de verkiezende, zoekende liefde van de Drieënige God. Ja, God is met Zijn liefde de zondaar een volle eeuwigheid voor. Daarom nodigt, ja dringt Hij er bij ons op aan om de weg te bewandelen, die tot het leven voert. Toen dr. Abraham Kuyper afscheid nam van zijn eerste gemeente, Beesd, zei hij tot een klein meisje: „Kind, zul je vroeg de Heere Jezus zoeken? Ik heb Hem niet vroeg gezocht. Maar Hij heeft mij gezocht en ook gevonden".
Dank zij de genade van onze Heere Jezus Christus en de liefde Gods des Vaders leven we nog in het welaangename heden, onder de evangelische eis: „Zoekt de Heere, terwijl Hij te vinden is; roept Hem aan, terwijl Hij nabij is".
De Heilige Geest verlichte onze ogen, opdat we zien mogen bij het zoeken en Hij lelde ons in de waarheid, opdat we géén rust hebben voordat we de waarheid: Jezus Christus gevonden hebben. En eerlijke vinders: verzwijgt uw Vondst niet. Beroemt u in Zijn heii'gen naam: dat die Hem zoeken, nu te zaam hun hart verenen tot Zijn eer, en zich verblijden In den Heer'. RANDWIJK DS. G. VELDJESGRAAF. zaak-Menten hebben ons dat wel duidelijk gemaakt. Er moet daarom ook een afdoende juridische regeling zijn.
Nederland in stukken
Wie meer wil weten over de Nederlandse archieven kan terecht in het boek „Nederland in stukken", dat verscheen ter gelegenheid van het internationale archieljaar (1979). Het is een keurig verzorgde uitgave, waarin op onderwerp gerangschikt een selectie wordt gepresenteerd van hetgeen de Nederlandse archieven hebben te bieden.
Wel vraag ik mij af wie de samenstellers met deze uitgave beogen te bereiken. Historici zullen de stukken zelf moeten onderzoeken in hun juiste samenhang. De leek kan weinig idoen met de talrijice gereproduceerde schriftelijke stukken. De inleidende hoofdstukken bij elk onderwerp zijn verbrokkeld, wat de structuur en de korte voorbereidingstijd van het boek met zich meebrengt.
Als men echter een breder publiek wil mformeren over aard en inrichting der archieven en over de mogelijkheden die er liggen voor een onderzoek op kleinere schaal voor belangstellenden, lijkt mij dit zeker geslaagd te zijn en voorzie ik deze uitgave graag van een aanbeveling. N.a.v. mej. drs. F. van Anrooy e.a.: Nederland in stukken, beeldkroniek van Nederlandse archieven. Uitg. Fibula-Van DIshoeck, 1979, 200 pag., 570 illustraties, prijs 29,50. Een kijkje in het Nederlands Rijksarchief.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's