Synthetisch
Voor geuren maakt men hoofdzakelijk gebruik van synthetische grondstoffen (zeep, badschuim, crèmes, parfums, luchtverfrissers, kaarsen, schoensmeer enz.). Smaakstoffen maakt men - en nu komen we weer terug op die distillatieketels - door grondstoffen te extraheren en te distilleren. Op deze wijze verkrijgt men de concentraten en deze worden gecomponeerd tot de juiste smaak. Hiervan hoeft maar heel weinig - in vloeibare of in poedervorm - toegevoegd te worden om de juiste smaak te krijgen.
Voor de synthetische stoffen tracht men op chemische wijze te bereiden wat een plant eigenlijk ook bereidt aan aromatische stoffen. In het researchcentrum zijn chemici voortdurend bezig met behulp van moderne analyse-apparatuur de essentiële spoorcomponenten in natuurlijke reuk- en smaakcomplexen te determineren en te reconstrueren. Dat is eigenlijk het belangrijkste van het bezigzijn- in de reuk- en smaakindustrie; de essentie uit bepaalde grondstoffen, bijvoorbeeld planten, halen om te komen tot het, of een gelijkwaardig concentraat van constante kwaliteit. Uiteindelijk, bij de keuring, wordt het resultaat gemeten met...de neus. Want smaak en geur zijn niet te meten met apparatuur. Dat is iets eigens van de mens, voor wetenschapsmensen een groot raadsel. Dat mogen we gerust een wonder noemen, een wonder van de schepping.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's