P NOORDELOOS/ROT-
TERDAM — Het bekende Dordtse orgrelbouwbedr^f J. L. van den Heuvel voltooide onlangs een nieuw org^el in de Chr. Geref. Kerk te Noordeloos. Daarmee heeft Van den Heuvel in vr^ korte t^d (een Jaar of zes) zo'n zevental orgels in de Alblasserwaard op z^n naam staan.
Ruim twee jaar geleden werd bekend dat het pneumatische Valckx & van Kouteren-orgel totaal versleten was. Nadat door diverse orgelbouwers werd ingeschreven, ging de opdracht uiteindelijk naar Dordrecht.
Van den Heuvel realiseerde een bescheiden instrument van 12 stemmen, verdeeld over 2 klavieren en pedaal, gebouwd volgens het mechanisch sleepladensysteem. De uitwendige vormgeving (mahoniehouten kas en front) toont grote overeenkomst met vorige instrumenten uit het oeuvre van Van den Heuvel. De wat
Een huisp^porgel is het grote ideaal van iedere rechtgeaarde orgelliefhebber. Om financiële redenen hüjtt het vaak biU dat ideaal. Zo'n orgel kopen is een vr^ kostbare aangelegenheid. Sommigen gaan zelf aan de slag, aan de zelfbouwslag, wel te verstaan. Doch hun hobby-isme slaat niet zelden te pletter op de klippen van een onherroepelijk benodigde portie vakkennis. Een van de weinigen die een dergeiyk gigantisch karwei tot een voortreffemk einde wist te brengen is de 33-jarige bouwkundig tekenaar Chiel van Doeselaar uit Goes.
Zijn werkzaamheden begonnen in september '73. Ruim vijf en een half jaar later was zijn werkstuk voltooid. Dat betekende ondertussen wel dat er zo'n slordige zeventienhonderd uren vrije tijd in waren gestoken. Van Doeselaar ontwierp het instrument zelf, geheel volgens de orgelbouwkundige principes. Het werd wel wat groot in een aardig programma de verschillende registers van het nieuwe orgel liet horen: Bach, Franse barok: Marchand, Clérambault en du Mage; een Voluntary van de Engelsman Stanley en enkele kleine koraalvoorspelen van Max Reger. Carillon de Longpont van Vieme demonstreerde eigenlijk de onmogelijkheden van dit bescheiden instrument. Zoiets hoort Het nieuwe orgel in de Chr. Oeref. kerk te Noordeloos. kreeg een plaats boven de kansel, het oude stond achter in de kerk op een galerij).
Gevoelvol
„We hebben in Noordeloos doelbewust gekozen voor een in
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's