Tentoonstelling van originele prenten
plank „aap, noot. Mies...", waarvoor jetses de tekeningen maakte.
Al deze originele tekeningen kunt u gaan zien op de tentoonstelling „Kijken met Jetses naar toen", die vanaf donderdag 22 november in het cultureel centrum De Reehorst gehouden wordt.
„Kijken met Jetses naar toen", opgezet door de Cornells Jetses Stichting, was vorig jaar oktober voor het eerst te zien in Groningen en werd, met 14.000 bezoekers, een groot succes. Oprichtster van de Cornells Jetses Stichting was mevrouw Kalsbeek, de dochter van Jetses. Doel van de stichting is het in eigendom of in bruikleen verkrijgen en bewaren van het werk van Cornells Jetses en het tentoonstellen van dit werk — liefst perOok de leesplank „Aap, Noot, Mies" is op de tentoonstelling te zien. manent — op een vaste plaats in de provincie Groningen. Die vaste plaats is er nog niet, zodat de tentoonstelling voorlopig een reizende is geworden. half jaar aan de Kunstgewerbeschule te studeren. In deze tijd kwam hij in contact met de schilder Arthur Fitger, als wiens assistent hij tal van muurschilderingen maakte.
Lithograaf
Cornells Jetses werd in 1873 in een armelijke buurt in het hartje van Groningen geboren. Vader was zadelmaker en moeder moest uit werken gaan. Op de lagere school al bleek dat Cornells kon tekenen en zo kwam hij op zijn twaalfde jaar op de avondtekenlessen van de Academie Minerva. Dit kon hij zelf betalen, want overdag werkte hij als lithograaf. In 1894 ging Jetses naar Bremen waar een' oom en tante hem de kans gaven een
Al in 1901 ontstond er een relatie met het uitgeversbedrijf Wolters. Zijn eerste opdracht bestond uit het illustreren van de vier boekjes „Dicht bij huis" van Ligthart en Scheepstra. In de loop der jaren hebben naar schatting anderhalf miljoen kindertjes kennis genomen van zijn, werk. Omdat het werken aan schoolboekjes en het tekenen van wandplaten enorm omvangrijk werd trad Jetses in 1909 in dienst van uitgeverij Wolters en
.Kijken met Jetses naar toen
verhuisde naar Zeist. Tussen 1935 en 1940 heeft Cornells Jetses zich in hoofdzaak beziggehouden met het maken van tekeningen voor het „Groot Vertelboek" van Anne de Vries. Daarna heeft hij langdurig gewerkt aan illustraties voor „Aldfaers Groun" een Friese roman met beelden uit het Friese leven vanaf 1860. Tot zijn 78ste heeft Cornells Jetses gewerkt, vier jaar later — in 1955 ^ overleed hij te Wassenaar.
Expositie
Hoewel tijdens de oorlog veel materiaal van Jetses verloren is gegaan, is er nog ruim voldoende intact gebleven om een uitgebreide expositie op te kunnen zetteji. Wat getoond wordt is onder meer de wijze van werken van Jetses. „Op het land". Naast elkaar zijn het ontwerp en de uiteindelijke tekening te zien. Daaruit blijkt dat Jetses eigenlijk aan zijn oorspronkelijke ontwerp weinig veranderde. Hij was als de autuer die zijn boeken meteen „in het net" schrijft.
Voor latere generaties van zo bijzonder groot belang is het feit, dal op tekeningen van Jetses letterlijk alles uit die tijd te zien is. Het vormt hierdoor een bron van studie over de wijze waarop men aan het begin van deze e?uw leefde.,
„Kijken met Jetses naar toen" wordt in Ede georganiseerd door de Edese Kunststichting in samenwerking met het cultureel centrum De Reehorst. Hij is tot en met 15 december te zien in de expositieruimte van De Reehorst, Bennekomseweg 24, Ede.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00- 17.00 uur en van 19.00-21.30 uur, zaterdag van 10.00 - 16.00 uur^op zondag gesloten. Een catalogus is tegen betaling beschikbaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's