Elk jaar eten we vijftien miljoen chocoladeletters
KAASLETTER EEN GOED ALTERNATIEF
EDE — Tegenwoordig kunt u op koektrommels, voorraadbussen en posters bewonderen wat vroeger in leesboeken op school was te zien: Ot en Sien, het jongetje in de korte pofbroek met de gebreide kniekousen en het meisjes met een schortje over haar jurk en klompen aan.
(Van onze RD-plusredactie) In het consumptiepatroon Van december neemt chocola een heel belangrijke plaats in. Bij speculaas hoort toch een kop warme chocolademelk en wat zou u denken van chocoladeletters? Het is een oud Nederlands gebruik om elkaar met Sinterklaas chocoladeletters te geven. Waarom? Dat weet eigenlijk '" I niemand. En wanneer men • daarmee begonnen is? Dat S weet ook niemand. ï We vroegen het aan Droste, een oud 2 en bekend bedrijf in de chocolade-indus1* trie, maar daar bleef men het antwoord * ook schuldig. In ieder geval is het een ' oude gewoonte die door de chocoladefabrikanten nauwlettend in stand wordt gehouden.
Pastilles
Droste is er overigens niet zelf mee begonnen. Overgrootvader Droste begon in 1868 in de Haarlemse Groote Houtstraat als banketbakker-chocolatier en maakte toen al de befaamde Drostepastilles. Deze pastilles vonden zoveel aftrek, dat de oude heer Droste er wel wat in zag om voor deze pastilles een fabriekje op te zetten.
In 1894 stond het fabriekje er en het staat er nu nog, zij het omringd door de grote gebouwen die nu deel uit maken van de Droste Cacao- en Chocoladefabrieken aan het Spaarne.
De basis waarop Droste al die jaren heeft gedraaid werd toch wel gevormd door de pastilles, die nog steeds het visitekaartje van Droste zijn in het bekende achtkantige doosje.
Maar de chocoladeletters zijn al tientallen jaren niet minder bekend. Er worden in Nederland jaarlijks ongeveer vijftien miljoen letters geproduceerd. Dat betekent dat gemiddeld elke Nederlan
boekbesprekin
„Elseviers Almanak voor de vrouw '80", uitgave Annoventura te Amsterdam, 161 pag, prijs ƒ 12,50. Deze agenda voor huisvrouwen biedt naast de gewone kalendarische gegevens allerlei informatie die in het bijzonder voor vrouwen interessant is. Recepten uit binnen- en buitenland, creativiteit, ideeën voor een dagje uit, groeien en 'bloeien in en om het huis, vakantietips, mode, fototips, woningverzorging, enz. Lang niet iedereen zal alle informatie benutten maar er staat toch zoveel in dat er voor elk heel wat wils is.
Er is royaal ruimte gehouden voor dagelijkse aantekeningen, terwijl ook het wekelijkse boodschappenlijstje erg handig is. Eén nadeel ten opzichte van de agenda van '79 moeten we wel signaleren: De lijstjes zijn niet meer geperfo^reerd, zodat het uitscheuren u óf zeer slordig, óf met een schaar moet gebeuren. EJB
Gemaakt werden deze kinderen door Cornells Jetses, de man die generaties ikinderen heeft gefascineerd met zijn fijn^zinnige, sfeervolle tekeningen in tal van Il leesboeken. Maar niet alleen de verhaI len van „Ot en Sien" heeft hij geïUufstreerd; ook die van „Pim en Mien", •„Buurkinderen", „Blond en Bruin" en ^ „Afke's tiental". Daarnaast heeft hij fan:! tastische schoolplaten gemaakt waarbij je als kind heerlijk kon wegdromen en waarvan dé beelden zelfs na jaren nog haarscherp in de herinnering bewaard zijn gebleven. En wie kent niet de leesDe chocoladeletters van Droste worden hoofdzakelijk in de maand augustus gemaakt. der in december een chocoladeletter eet. Wat er voor export afgaat is niet zoveel. In het buitenland is het namelijk niet gebruikelijk om chocoladeletters te eten. Men kent ze eenvoudig niet en daarom is er ook nauwelijks vraag naar. Maar in Nederland weten we er wel raad mee.
Vraag
De vraag is trouwens - afgezien van een kleine stijging elk jaar - vrij constant. Wel is er de laatste jaren een verschuiving te bemerken van puur naar melk. Was de verhouding enige jaren geleden puur - melk nog 60 - 40 procent, nu is dat omgekeerd. Ongeveer 60 procent van de chocoladeletters bestaat uit melkchocolade. Naast melk en puur maakt Droste ook nog de doublette letter. Deze letter bestaat half uit puur en half uit melk.
Ringers maakt bovendien nog suikervrije letters voor diabetici. Ringers en Droste maken beide deel uit van het Van Nelle concern, waardoor het familiebedrijf van Droste in 1975 zijn einde vond. Het is duidelijk dat er naar bepaalde letters veel vraag is en naar andere letters weer uiterst weinig. Daarom heeft Droste enige jaren geleden besloten om de X, Y, Z en de Q uit de produktie te nemen.
De vraag naar de overige letters is nogal wisselend. Dat is te wijten aan de populariteit van sommige namen. Enige tijd geleden was bijvoorbeeld de naam Sandra erg in zwang, waardoor er veel vraag was naar de S. Ook de namen van de prinsessen hebben het een tijd goed gedaan.
Uit de verkoopcijfers blijkt dat de namen provinciaal nogal verschillen. Elk gebied in Nederland heeft andere verhoudingen in de verkoop van de chocoladeletters. De produktie wordt op basis van deze ervaringen gepland en in augustus en september produceren de chocoladefarbieken volop letters.
Omsmelten
De produktie-omvang wordt zo bepaald dat er aan het einde van het jaar niet veel letters in de magazijnen overblijven, want in januari worden er geen letters meer gekocht. De overgebleven letters worden wel door de chocoladefabriek teruggenomen en, tegen een kleine vergoeding, omgesmolten voor andere chocolade-produkten.
Een letter blijft overigens lang goed als hij koel (niet gekoeld), droog en goed afgesloten bewaard wordt.
In december is men in de chocoladefabriek de letters al lang weer vergeten. Dan is men weer volop bezig met nieuwe geschenkdozen en in januari en februari weer met de paaseitjes om het in de warme zomermaanden wat kalmer aan te doen. Want in augustus komen de letters weer, de piek in de produktie. Zo gaat de chocoladestroom elk jaar zijn weg en eten we met z'n allen 1500 ton chocoladeletters op.
En of we van al die letters wijzer worden? Misschien wel, want onlangs presenteerde een bedrijf in Bodegraven een kaasletter. Dat is niet alleen een aantrekkelijke variatie, maar ook een origineel en gezond geschenk. Bovendien is kaas, evenals chocola, een produkt dat door de meeste mensen graag wordt gegeten. Het vraagt geen betoog dat kaas gezonder is dan chocola en dat met dit initiatief het consumptiepatroon gunstig wordt beïnvloed.
Bovendien kan de kaasletter qua prijs goed concurreren met de chocoladeletter. En zou „Holland" geen beter figuur slaan met kaas dan met chocola?
Materiaal: 8 (9 - 10) kluwens 3-Suisses garen, (Suizasport), 2 breinaalden no. 4'/:, dunnere naalden voor de ribbelsteek en 5 (6 - 6) knopen.
Gebruikte steken: Ribbelsteek: alle naalden recht. Tricotsteek: recht op de goede en averecht op de verkeerde kant. Maat breiwerk: 15 steken en 22 naalden = 10 X 10 cm in tricotsteek. Wanneer u vast breit, kies dan uw naalden een nummer dikker: breit u los, neem ze dan een nummer dunner. Brei de boorden in ieder geval op naalden van een nummer dunner.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 100 Pagina's