Overste Lensink teruggekeerd
SCHIPHOL — De Nederlandse Unifil-commandant in Libanon, luitenant-kolonel H. E. Lensink (m), is gisteren voorgoed teruggekeerd na bijna acht maanden in ZuidLibanon commandant te zijn geweest van het 800 man tellende Nederlandse Unifildetachement. Hij werd op Schiphol verwelkomd door zijn manschappen. De foto laat het moment zien waarop hij zich meldt bij brigade-generaal Woerlee (r).
Lensink zei dat onze vredesmissie in Zuid-Libanon bepaald niet zonder risico's is. Op 9 november jl. viel de eerste dode bij een gerichte actie tegen Nederland, toen een 3-tonner op een landmijn reed. Nog steeds is niet duidelijk wie ons die streek heeft geleverd. Ons bataljon is zeer geschokt •jgfil SI M B over deze lafhartige en zmloze daden".
Wel is hij van oordeel dat de aanwezigheid van de Nederlanders heeft bijgedragen tot een grotere rust in het te controleren gebied. „Er worden weer huizen gebouwd en de bevolking wordt langzaam weer talrijker in het zuiden. Op het land wordt zoals vroeger weer geploegd en gezaaid", aldus de commandant.
Beschietingen
De veiligheid in het Nederlandse gebied is groter geworden, doch bij de talrijke posten langs het gebied wordt nog altijd regelmatig geschoten. „Er gaat geen etmaal voorbij of er wordt met lichte kalibers gevuurd en voortdurend zijn er infiltratiepogingen vanuit zowel noordelijke als zuidelijke richting". De nu oud-commandant had echter grote bewondering voor zijn „mannen". Hun inzet is prima en hun saamhorigheid geeft veel steun. Met name de dienstplichtigen, ook zij die verplicht werden uitgezonden, verdienen terecht groot respect", aldus luitenant-kolonel Lensink.
Onlangs 'werd^ landse hoofdkwartier te Haris de niet vaak uitgereikte legpenning van de bevelhebber der landstrijdkrachten overhandigd als bijzondere waardering. „Ik heb een overgetelijke tijd in Zuid-Libanon gehad, maar ook zwarte momenten gekend. Ik zal deze missie niet vergeten", merkte hij op. Voorlopig kan hij eens rustig bij zijn gezin in Harderwijk gaan uitblazen. De gisteren 49 jaar geworden Lensink wordt begin volgend jaar hoofd van de inlichtingensectie van de staf van de vierde divisie.
Zevende aflossing
Tegelijkertijd met de thuiskomst van luitenant-kolonel Lensink op Schiphol kwamen ook 150 Nederlandse Libanongangers weer definitief terug in hun vaderland. Het was sinds maart jl. reeds de zevende aflossing en het Nederlandse bataljon is nu — op ruim tien beroepsmilitairen na — volledig „ververst". Ook kwam beroepspersoneel naar huis, dat vanaf het eerste moment in Zuid-Libanon is geweest.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's