Belastingen gaan niet extra omhoog
VOORSTEL B EN W ROTTERDAM:
ROTTERDAM — Het stadsbestuur van Rotterdam zal de gemeenteraad voorstellen de onroerend goedbelasting in 1980 niet meer te laten stijgen dan de inflatie noodzakelijk maakt. Ook de stijging van de elektriciteitstarieven wil Rotterdam beperken. Dit staat in de meerjarenbegroting voor de jaren 1980 tot 1983 die H'oensdag in Rotterdam door de wethouder van Financiën, ir. P. O. Vermeulen, is gepresenteerd.
De raad van de gemeente Rotterdam zal bij de begroting opnieuw scherpe keuzen moeten maken, die slechts een beperkt bedrag van totale begroting zullen omvatten. Uit de meerjarenbegroting waarin het financieel bleid elk jaar wordt bijgesteld, blijkt dat voor 1980 nog 27,6 miljoen gulden te verdelen valt. Het college van de Maasstad wil dit bedrag o.m. gebruiken voor het wegwerken van achterstandsituaties in kinderopvang (67.000 gulden), de oplossing van onderwijsproblemen bij de tweede generatie buitenlanders (150.000 gulden), verdere aanpak van de drugproblematiek (280.0CIO), bedrijfsverplaatsingen in stadsvernieuwinsgebieden (750.000), wijkdemocratisering (697.000), schilderwerk aan woningen van het gemeentelijk woningbedrijf (6 miljoen) en uitvoering van de nota migrantenbeleid (750.()00). In de jaren 1981-1982 komen dan de herstructurering van de oude havens, het vluchtw.egenpian Hoogvliet, onderwijs aan Bezorgers(sters) gevraagd In volwassenen, nieuwbouw van de Wolfert Borsselenschool, verbouwing van de schouwburg en intensivering van de veiligheid in de haven aan de orde.
Ziekteverzuim
De bijna 28 miljoen gulden maken deel uit van het vorig jaar tijdens de meerjarenbegroting reeds genoemde bedrag van 43 miljoen gulden voor 1980, 1981 en 1982. Hierbij was rekening gehouden met de ii^rimping van bestaande taken voor 12 miljoen gulden.
Het vinden van deze bezuinigingen valt tegen. Naar verwachting zal in 1982 slechts zes in plaats van de eerder geraamde twaalf miljoen zijn bezuindigd. Het college wil daarom nog een aantal zaken ter discussie stellen. De belangrijkste: beperking van het ziekteverzuim binnen de gemeente, beperking energieverbruik in gemeentelijke gebouwen en stroomlijning van de inpsraak bij stadsvemieuwingsprojecten. Verwacht wordt dat dit in 1982 minstens een miljoen gulden zal opleveren en daarna nog eens 2,6 miljoen. Tegenover de ruimte van 28 miljoen gulden zijn door verschillende diensten voorstellen ingediend voor 75 miljoen gulden. Er zal dus afgewogen moeten worden. Volgens de wethouder van Financiën, ir. P. O. Vermeulen, zullen verder de mogelijkheden tot verlaging van bestaande uitgaven en tariefsverhogingen worden nagegaan. Wel vindt hij dat gemeentelijke belastingen en tarieven zoveel mogelijk gelijk moeten blijven. „Het besteedbare inkomen van de modale Rotterdamse burger mag niet worden aangetast", aldus de wethouder gisteren tijdens de presentatie van de meerjarenbegroting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's