Verontschuldiging voor bestorming
President Pakistan belt Carter
WASHINGTON-ISLAMABAD — President ZIA-ul-Haq van Pakistan heeft zich woensdag per telefoon bij de Amerikaanse president verontschuldigd voor de bestorming van de ambassade van de Verenigde Staten in Islamabad, waarbij een Amerikaanse marinier om het leven kwam.
Na enkele uren haalden Pakistaanse militairen de ongeveer honderd diplomaten, die op de derde etage van het gebouw opgesloten zaten, uit hun benarde toestand. Onder de bezetters en hun sympathisanten buiten het gebouw vielen twee doden. De Amerikanen vonden een goed heenkomen in de naburige Britse ambassade.
Afwijkend
Functionarissen op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken wezen er op, dat het excuus van de Pakistaanse president bepaald afwijkt van de houding van de Iraanse autoriteiten tegenover de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran, die al ruim twee weken aan de gang is. Over de aanleiding tot de bestorming van de ambassade van de Verenigde Staten in Islamabad (het gebouw werd volledig vernield) lopen de meningen uiteen:
Er lijkt verband te bestaan met geruchten in de Pakistaanse pers dat de Amerikanen betrokken waren bij de bezetting van het heiligdom van de Islam, de grote moskee van Mekka, dinsdag.
Anderzijds is het mogelijk dat de bestormers van de ambassade hun ongenoegen wilden laten blijken over het verholen dreigement van president Carter aan het adres van de Iraanse autoriteiten dat de ambassade in Teheran desnoods met militair geweld ontruimd zou kuimen worden.
Volkswoede
Niet alleen tegen de Amerikaanse ambassade richtte zich de (waarschijnlijk spontane) volkswoede, in Rawalpindi brandde het Amerikaanse cultuurcentrum af, in Karachi moest het Amerikaanse consulaat het ontgelden terwijl ook een aanval werd gedaan op een Amerikaanse kantoor in Lahore.
De regering van de Verenigde Staten droeg alle diplomatieke missies in het Midden-Oosten naar aanleiding van de recente gebeurtenissen op, bij de landen waar zij geaccrediteerd zijn op extra-bescherming aan te dringen voor Amerikaanse instellingen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's