Kerkje 's Heerenhoek krijgt andere functie
's HEERENHOEK — De gemeente zal zich opnieuw moeten beraden over de bestemming van het in onbruik geraakte gebouw van de Ned. Herv. Icerk. De inwoners hebben tijdens een hoorzitting geen bruikbare ideeën aangedragen en voor culturele doeleinden acht men reeds voldoende accommodatie aanwezig in 's Heerenhoek. Het college van Borsele, waaronder 's Heerenhoek bestuurlijk ressorteert, acht het niet juist om het bestaande culturele centrum de „Jeugdhoeve" concurrentie aan te doen.
I Van onze regioredactie)
Het kerkje staat sinds 1966 op de monumentenlijst en is gebouwd in 1672. Drie jaar geleden heeft de gemeente het gebouw van de ondergang willen redden en kocht het van de Ned. Herv. kerk. Deze wilde het van de monumentenlijst geschrapt zien om de verkoop aan particulieren te vergemakkelijken. B. en w. staken daar echter een stokje voor, omdat zij vreesden dat het door een nieuwe eigenaar gesloopt zou worden of een bestemming zou krijgen die niet paste in het sanering^- en rehabilitatieplan in dit gebied.
Geschiedenis
De geschiedenis van deze Nederlands Hervormde kerk gaat terug tot in de 17e eeuw. De kerkdiensten die aanvankelijk in een schuur werden gehouden waren tevens bedoeld voor gelovigen uit de omtrek. Vooral voor het nabij gelegen Nieuwdorp bood de kerk in 's Heerenhoek een gunstige gelegenheid. In 1669 is waarschijnlijk het besluit genomen tot nieuwbouw; in dat jaar brandde vrijwel het hele dorp af. In 1672 werd het huidige gebouw in gebruik genomen en waarschijnlijk werd de dienst geleid door dominee E. Surendonck. Zijn naam komt voor op één van een zevental gebrandschilderde ramen die het kerkgebouw hebben gesierd.
De kerk is ruim 250 jaar gebruikt voor de erediensten en i(j 1830 grondig verbouwd en voorzien van een dakruiter.
Blijkbaar liep het aantal meelevende lidmaten van de Hervormde kerk in 's Heerenhoek sterk terug en nam het aantal Nieuwdorpers de overhand. Zij besloten een eigen "onderdak te bouwen en in 1919 werd de Ned. Herv. kerk te Nieuwdorp plechtig ingewijd. Daarna ging het snel bergafDe gevelsteen boven de ingang van de kerk waarts met de Herv. gemeente in 's Heerenhoek en in 1934 besloot de kerkeraad dat er voortaan niet meer iedere zondag een dienst zou worden gehouden. In die tijd bezochten nog slechts zo'n 20 mensen de kerk min of meer regelmatig waar de diensten nu nog maar een keer in de maand werden gehouden. Vanaf 1962 tot 1970 werden er nog een paar keer per jaar streekjeugddiensten gehouden. Na 1970 hielden alle kerkelijke activiteiten op en werd het gebouw verhuurd als meubelopslagplaats. Momenteel wordt het gebouw geHet kerkje van 's Heerenhoek bruikt als opslagplaats voor de dienst gemeentewerken.
B. en w. hebben plannen om het kerkje te restaureren en willen daarna het gebouw een andere bestemming geven. De restauratie zal ongeveer een bedrag van 400.000 vergen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's