Enschede tegen depot voor legermaterieel
CDA en PvdA vinden opslag riskant
ENSCHEDE — De Enschedese gemeenteraad heeft zich maandagavond tijdens een ingelast debat fel gekant tegen de bouw van een mobilisatiecomplex van het Amerikaanse leger op Enschede's grondgebied. De raad vond dat het aantal arbeidsplaatsen, dat dit project oplevert, te klein is in verhouding tot de benodigde oppervlakte voor de opslagplaats. Het gaat om 75 arbeidsplaatsen per hectare, terwijl de gemeente bij de werving van nieuwe bedrijven uitgaat van minstens twee- a driehonderd per hectare.
Als bezwaar gold ook dat door de bouw van het omvangrijke depot de spanning op de Twentse arbeidsmarkt in de bouw nog verder toeneemt. Nu al komt het voor dat bedrijven bij elkaar bouwvakkers wegkopen.
Vooral het CDA en de PVdA waren de mening toegedaan, dat een depot voor tanks, geschut, voertuigen en munitie te riskant is in een dichtbevolkte streek zoals de Twentse stedenband. De socialisten zagen bovendien als gevaar dat het depot ooit wordt gebruikt voor de opslag van tactische kernwapens.
Evenmin als de provincie Overijssel en het gewest Twente, is de gemeente Enschede vooraf door de regering geïnformeerd over de bouw van legerdepots. Dit in tegenstelling t»t de gemeente Emmen. Helemaal verrast toonde burgemeester Wierenga zich maandagavond overigens niet, omdat de Overijsselse ontwikkelingsmaatschappij ruim anderhalf jaar geleden namens het ministerie van defensie al eens had gevraagd naar ruimte voor een legeropslagplaats. Of het toen om hetzelfde depot ging als in het huidige plan, kon de burgemeester niet zeggen. „Want de behoefte aarf nader contact erover hadden we niet, aangezien de zaak was omgeven met de grootst mogelijke geheimzinnigheid. Bovendien waren met dat plan eveneens te weinig arbeidsplaatsen gemoeid, aldus Wierenga.
Drie depots
Uit een gesprek met staatssecretaris Van Eekelen van defensie had de Enschedese burgemeester maandag opgemaakt, dat er tussen ZuidoostDrente (Emmen) en Twente in feite drie depots zijn te verdelen. Hoe die verdeling volgens defensie uit moet vallen, was Wierenga niet duidelijk geworden. Kolonel Wenders van het ministerie van defensie verklaarde maandag tegenover het ANP, dat er voor wat betreft Emmen wordt gedacht aan één depot en in Twente wordt gestreefd naar twee opslagplaatsen, verdeeld over twee gemeenten. Met nadruk heeft de staatssecretaris tegenover Wierenga verklaard, dat bij de depots geen oefenterreinen komen.
Burgemeester Wierenga gaat ervan uit dat de bouw van de Amerikaanse legerdepots in Nederland een uitbreiding betekent van de conventionele gevechtssterkte binnen de Navo. ,,Ik heb daar persoonlijk geen bezwaar tegen, omdat de drempel voor het gebruik van atoomwapens erdoor wordt verhoogd", zo meent Wierenga. Hij wijst er verder op, dat de Amerikanen de afgelopen jaren hun conventionele gevechtssterkte in Europa hebben teruggebracht.
Limburg
De opslagplaatsen, waarvan er ook één in Zuid-Limburg komt, dienen ter bevoorrading van de Amerikaanse militairen, die bij internationale spaimingen en gevechtshndelingen naar Nederland worden overgevlogen. Dat is minder kostbaar dan hen permanent stationeren in West-Europa. Dat het plan voor de depots te maken heeft met het beleid van de regering om de werkgelegenheid in de diverse regio's een impuls te geven, waagde de Enschedese raad te betwijfelen. De raadsleden hebben de indruk, dat vooral militair strategische redenen de situering ervan hebben bepaald.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 1979
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's