Reinhard Gehlen, „spion van de eeuw" overleden
EX-HOOFD VAN WESTDUITSE INLICHTINGENDIENST
MÜNCHEN — Generaal Reinhard Gehlen, het eerste na-oorlogse hoofd van de Westduitse inlichtingendienst, is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden. Gehlen, die zich zijn in 36-jarige carrière de reputatie van „spion van de eeuw" opbouwde, heeft gewerkt voor Hitler, de Amerikaanse inlichtingendienst en de Westduitse regering. Het centrale doel dat hem daarbij steeds voor ogen stond: De vernietiging van de Sovjet- Unie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was generaal Gehlen belast met de Duitse contraspionage aan het oostelijk front. Toen hij het eind van de oorlog zag naderen maakte hij afschriften van al zijn stukken, en verstopte die in stalen kisten in de Beierse bergen. Hij gaf zich over aan de Amerikaanse troepen. Zijn documentatie diende later als grondslag voor de inlichtingendienst van de bezettingstroepen.
„Organisatie-Gehlen
Van de Amerikanen kreeg Gehlen vervolgens de vrije hand voor het opzetten van een uitgebreid spionageen contraspionagenet, de ,,Organisatie-Gehlen". In 1955 werd hij hoofd van de opvolger van die organisatie, de „Bundesnachrichtendienst" (BND). In 1971 publiceerde hij zijn memoires, maar daarin werd nauwelijks een tipje van de sluier over zijn activiteit als geheim agent opgelicht. In het boek beweert Gehlen dat Martin Bormann, Hitlers rechterhand, een Sovjet-agent was. Bormann zou in de jaren zestig in de Sovjet-Unie zijn overleden. Zijn invloed en reputatie taanden na het overlijken van de met hem bevriende bondskanselier Konrad Adenauer, in 19G7. Zijn critici meenden dat Gehlen met zijn uitgesproken anti-Sovjet standpunten niet de aangewezen man was om de BND te blijven leiden nu de koude oorlog geleidelijk plaats maakte voor vreedzame coëxistentie.
In 1968 moest hij met pensioen gaan.
Tunnel
In Gehlens dienst werkten naar schatting tussen de 4.000 en 20.000 agenten, onder wie veel ex-nazi's en ook mooie meisjes, waarmee officieren van het Rode Leger verleid moesten worden. Een van de huzarenstukjes van zijn dienst was het graven van een tunnel naar Oostberlijn in 1956. Dankzij die operatie konden Oostduitse telefoongesprekken afgeluisterd worden.
Voor de opbouw van zijn dienst kon Gehlen over zoveel Amerikaans geld beschikken dat hij een uitgebreid apparaat kon opbouwen. Volgens zeggen leende hij ook agenten aan Afrikaanse en Aziatische landen.
Het weekblad Time berichtte in 1972 dat Gehlens mensen zowel voor Israël als voor Egypte werkten. In ieder geval wist zijn dienst in 1967 de juiste datum van de juni-oorlog in het Midden-Oosten te voorspellen, en in 1968 kon hij de invasie van het Warschaupact in Tsjechoslowakije aankondigen.
Evangelische kerk
Reinhard Gehlen, zoon van een Pruisisch officier die in de Eerste Wereldoorlog voor keizer Wilhelm vocht, werd in 1902 in Erfurt geboren. Hij ging in 1921 in militaire dienst, en kwam na een loopbaan bij de artillerie en de cavalerie na Hitlers machtsgreep in 1933 bij de geheime dienst. Sinds zijn pensionering leefde hij teruggetrokken in Beieren, waar hij een groot deel van zijn tijd besteedde aan werk van de Evangelische kerk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 juni 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 juni 1979
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's