Schipperskinderen tussen wal en schip
Uitbreiding „De Driemaster" te Krimpen a/d IJssel nog niet van de grond
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL — Naar schatting 80 a 100 schipperskinderen ondervinden problemen met het volgen van voortgezet onderwijs op Reformatorische grondslag omdat ze na het volgen van de lagere school het internaat voor schipperskinderen ,,De Driemaster" moeten verlaten.
Het bestuur van de „Stichting protestants christelijke internaten op Reformatorische grondslag voor schipperskinderen" heeft al in 1974 uitbreidingsplannen bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen ingediend om zodoende ook deze schipperskinderen te kunnen huisvesten.
Nu is het zo, dat een kind na het doorlopen van de lagere school het internaat ,,De Driemaster" moet verlaten en elders ondergebracht moet worden. Voor deze kinderen (met een gemiddelde leeftijd van twaalf jaar) is deze overplaatsing uit zijn vertrouwde om^ving geen prettige ervaring. In de praktijk gaat het veelal gepaard met aanpassingsmoeilijkheden.
Aan het realiseren van de uitbreiding kleven zowel in technisch als financieel opzicht geen problemen. Echter voor de exploitatie van het project kan het bestuur van de Stichting niet zonder financiële steun van de overheid. -_, ,.
Gunstig
Het internaat ,,De Driemaster" ligt geografisch bijzonder gunstig ten opzichte van de scholengemeenschappen ,,De Driestar" te Gouda en de „Guido de Brés" te Rotterdam, zodat uitbreiding van de mogelijkheden om op ,,De Driemaster" te verblijven zeker veel problemen zou oplossen. Nog beter zou het zijn om een dependance van ,,De Driestar" of ,,Guido de Brés" in Krimpen aan den IJssel te stichten. Ook andere kinderen, uit de Waardse Westhoek die voortgezet onderwijs op Reformatorische grondslag wensen te volgen kunnen er dan van mee profiteren. Het verwezenlijken van zowel de uitbreiding van het internaat als het stichten van een dependance lijkt het bestuur van de Stichting een moeilijk te realiseren plan. Mogelijk kunnen er op langere (Van onze correspondent)
De Andelse sluis, de verbinding tussen Gelderland en Noord-Brabant, vormt dagelijks een obstakel voor het verkeer. De sluis, officieel Wilhelminasluis genaamd, is bekend om de files die er elke dag zijn.
De sluisdijk is zes meter breed, wat tegenwoordig smal genoemd kan worden aangezien per dag ruim drieduizend auto's deze dijk passeren. In de herfst komen vele vrachtwagens langs beladen met suikerbieten uit de Bommelerwaard, land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen en zelfs uit de Noordoostpolder. De vrachtauto's zijn soms tot 60 ton geladen. Zij maken éénderde van het dagelijks verkeer uit. De brug over de sluis die 3,10 meter breed is vormt een flessehals waar termijn door studie en overleg met zojuist genoemde scholengemeenschappen wegen worden gevonden.
Het internaat voor schipperskinderen ,,De Driemaster" in Krimpen aan de IJssel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 oktober 1978
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 oktober 1978
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's