Krachtige actie tot behoud van Geuldal
Bescherming pittoreske gebieden
MAASTRICHT — De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland en de Stichting Limburgs Landschap gaan krachtig actie voeren voor het behoud van drie belangrijke objecten in het Zuidlimburgse Geuldal. Met de „Actie GeuldaP', waarvoor het startsein vandaag op de jaarvergadering van de Vereniging tot Behoud van Natuurnomumenten in Utrecht wordt gegeven, hopen beide organisaties een bedrag van minstens twee miljoen bijeen te brengen.
Voor de aankoop van gronden, ruim vijftig hectare, is ruim 1,7 miljoen nodig, waarvan meer dan zes ton aan subsidies wordt verkregen. Voor het herstel en de restauratie van enkele bouwwerken moeten de twee organisaties ruim 6 ton op tafel leggen en verder nog 3 ton voor de afronding van de aan te kopen terreinen.
De drie objecten zijn gelegen binnen de gemeenten Vaals en Wittem. In de eerste plaats gaat het om enkele graslandhellingeh met bronnen en beekjes plus een vakboerderij«in het dal van de Cottesserbeek in Vaals, vlak bij de Belgische grens. Dat is een terrein van 25 hectare met hellingweiden, twee holle wegen en een bosgebied.
Ten slotte nog een monumentale vakwerkboerderij in het tot beschermd dorpsgezicht verklaarde gehucht 't Hötke onder het kerkdorp Mechelen, gemeente Wittem.
Hoefijzervorm
Deze boerderij, waarvan het oudste gedeelte uit 1720 dateert, moet gerestaureerd worden. Zij bezit een fraaie hoefijzervorm en is opgetrokken uit vlechtwerk van takken en leem. De binnenplaats is voorzien van een primitieve keienvloer met vakwerkbakhuisje. Rond deze boerderij is een complex grasland van 15 hectare gelegen, dat uit botanisch oogpunt erg interessant is. Op een in Maastricht gehouden persconferentie merkte ir. A. Coops, inspecteur algemene zaken van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten op, dat in Zuid-Liburg de eerste actie tot behoud van het landschap is gevoerd in 1923. Dr. P. G. van Tienhoven leverde toen strijd om het behoud van de Maastrichtse St. Pietersberg. Hij verloor het gevecht, omdat „de enige berg van Nederland" inmiddels door de eerste Nederlandse cement industrie is afgegraven.
Momenteel, aldus Coops, dreigt een nieuwe aanslag op het landschap van Zuid-Limburg. De afgraving van het plateau van Margraten, eveneens door de ENCI.
„Dit moet voorkomen worden. De windmolen op dit plateau draagt de naam van dr. Van Tienhoven. Laat die windmolen een waarschuwende vinger zijn om nieuwe afgravingen door de ENCI tegen te gaan". Hij signaleerde een gewonnen gevecht. De actie van 1932 tegen plannen om in het gebied van Epen een spaarbekken voor een elektriciteitsmaatschappij aan te leggen. „Gelukkig is die inbreuk op het landschap voorkomen".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 maart 1977
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 maart 1977
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's