Franse prins gedood door huurmoordenaars
Rechercheur zat in complot
PARIJS — De moord op Prins Jean de Broglie, die vorige week vrijdag op straat werd doodgeschoten, is opgelost. In tegenstelling tot geruchten dat het om een politieke moord zou gaan is nu gebleken dat De Broglie uit financiële motieven is omgebracht.
Op een persconferentie in Parijs verklaarden woensdag minister van binnenlandse zaken Michel Poniatowski en de hoofdcommissaris van de Parijse politie, Pierre Ottavioli, dat de 41-jarige Patrick Allenet de Ribemont, voor wiens huis de 55-jarige De Broglie werd doodgeschoten, en een zekere Pierre de Varga de moord hadden beraamd.
Hun handlanger was daarbij een rechercheur van de Parijse politie, de 33-jarige Guy Simonet. Deze had in de onderwereld, waarmee hij connecties had, twee huurmoordenaars geronseld. Degene die De Broglie uit de weg wist te ruimen zou 30.000 franc krijgen.
Inmiddels heeft de 32-jarige Gerard Freche tegenover de politie bekend dat hij de dader van de moord is. Via zijn verklaring kwam de politie achter de ware toec&acht.
Doodvonnis
Gebleken is dat de achtergrond van de moord op De Broglie een banklening was ter grootte van vier miljoen franc, waarmee De Ribemont en De Varga, twee zakenrelaties van De Broglie, hun restaurant ,,La Reine Pedauque" nieuw leven wilden inblazen. De Broglie was de grootste aandeelhouder. Om de banklening te garanderen sloot hij een levensverzekering ter grootte van het geleende bedrag af met de bepaling dat bij zijn overlijden de lening als afgelost zou worden beschouwd. Daarmee tekende hij zijn eigen doodvonnis, want De Ribemont en Varga zagen hierin hun Kans op goedkope manier af te komen van de schuld die anders in zeven jaar afgelost had moeten worden.
Aanvankelijk had het tweetal een plan gemaakt om De Broglie te ontvoeren en daarna een dodelijk verkeersongeluk in scène te zetten. De moordenaar sprak De Broglie dan ook op straat aan toen hij het huis van De Ribemont verliet en zei dat hij hem met zijn auto naar een bepaald adres zou brengen. Toen het slachtoffer weigerde werd hij ter plaatse doodgeschoten.
Dubieuze zaken
De zaak heeft in Frankrijk veel stof doen opwaaien. Jean de Broglie, telg van een oud adellijk geslacht, was afgevaardigde van president Valery Giscard d'Estaings onafhankelijk republikeinse partij in de nationale vergadering. Hij zou een belangrijk deel van zijn omvangrijk vermogen in deels dubieuze zaken hebhen gestoken. In zijn agenda stond onder meer het adres van de bij het komplot betrokken politieman, Simonet. Ook van deze zijn er aanwijzingen dat hij zich met dubieuze zaken bezighield. ROME De politie op het Italiaanse vliegveld Leonardo da Vinci heeft gisteren weer een reiziger met drie kilo heroïne in zijn koffer gesnapt. Kong Fung Chun, een 23-jarige jongeman, bracht de heroïne in een dubbele bodem in zijn koffer mee uit Bangkok, en zit er nog al sip bij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 december 1976
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 december 1976
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's