CORRUPTIE
<br />
Bij het horen van het woord corruptie waren wij veelal geneigd te denken aan de situatie in de ontwikkelingslanden. Daar waren immers steekpenningen nodig om iets van een ambtenaar gedaan te krijgen. Ter vergoeilijking van het kwaad werd dan vaak aangevoerd dat vele ambtenaren daar zo'n laag salaris hadden dat ze wel zo'n extra inkomstenbron nodig hadden om met hun gezin in leven te blijven.
Evenzo was het bekend dat ook in de zuideuropese landen dergelijke zaken voorkwamen. De laatste tijd werd er het een en ander publiek over de situatie in Amerika. Thans lijkt het wel alsof de bom gebarsten is. Niet alleen de vliegtuigen, maar ook de steekpenningen van Lockheed bleken over de wereld rond te vliegen.
In ons land kwam helaas de naam van prins Bernhard in het geding. Daarnaast zou een oud-KLM-directeur ook geld van Lockheed ontvangen hebben, maar dat ging „slechts" om 25.000 dollar. Tegelijkertijd trof het zo dat deze week voor de Amsterdamse rechtbank de Miragekwestie voorkwam. Al deze zaken leiden er toe dat het wantrouwen van de gewone man tegenover de „hoge heren" alleen maar versterkt wordt.
Omkoperij kan klein beginnen: met een cadeautje, een etentje of een reisje. Dat kunnen heel normale zaken zijn, waar beslist geen kwaad achter zit. Men blijft dan nog geheel vrij man, maar van het een komt het ander. Dat wel.
De voornaamste remedie tegen deze kwaal is ook hier een nauw geweten. Een geweten dat gebonden is aan de normen van Gods Woord. Dat bewaart ons er voor dat we steeds meer verstrikt raken op het pad van de zonde. Als dat normbesef gaat ontbreken, dan zal de corruptie hand over hand toenemen.
Uiteraard zal men de mensen zo min mogelijk in de verleiding moeten brengen. Zorgen voor een goede honorering is daarbij een belangrijk punt. Wie zelf van een karig loon moet rondkomen, maar in de positie verkeert om te beslissen over grote bedragen en dan bepaalde aanbiedingen krijgt, komt licht in de verleiding om daarop in te gaan.
Corruptie is een voortwoekerend gezwel. Wanneer Lockheed voor de verkoop van zijn vliegtuigen kwistig met geld strooit, dan worden ook zijn concurrenten in die richting gedreven, willen zij niet teveel orders aan hun neus voorbij zien gaan.
Wie zich eenmaal op dit hellend vlak begeven heeft, kan moeilijk meer terug. Dat geldt voor beide partijen. Wie daarom aanbiedingen In die richting krijgt, moet die meteen afkappen. In de Mirage-affaire kan de kamerleden Dankert en Keja niet worden verweten dat ze zich hebben laten omkopen. Wel kan gezegd worden dat ze al in een veel eerder stadium, toen hen allerlei dubieuze aanbiedingen gedaan werden, aan de bel hadden moeten trekken.
Wie stelt dat corruptie een onuitroeibare zaak is, zal vast wel gelijk hebben. Over de boosheid van de mens en het kwaad in de maatschappelijke verhoudingen, behoeven wij niet optimistisch te denken. Maar dat mag ons niet weerhouden om er fors tegen in te gaan. Dit kwaad moet zonder meer bestreden worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's