Geen grond verkopen aan meubelconcern IKEA
FEL DEBAT IN SLIEDRECHTSE RAAD
SLIEDRECHT — De gemeenteraad heeft' besloten geen grond te verkopen aan het Zweeds-Duitse meubelconcern IKEA. De beslissing is in de vroege morgenuren gevallen, zodat het geduld van de talrijke belangstellenden, onder wie vele middenstanders, lang op de proef is gesteld. Eerst bij de stemming is duidelijk gebleken hoe de verhoudingen lagen.
Progressief Sliedrecht zorgde direct al voor een verrassing door met een motie te komen om de beslissing uit te stellen en eerst alle gemeenten in Zuid-Holland te vragen of zij de IKEFA vestiging toestaan als Sliedrecht ze afwijst. De PvdA vond dit nieuwe informatie van dien aard dat ze eerst fractie-overleg moest plegen.
De SGP-er Korporaal merkte op geen behoefte aan de motie te hebben en vroeg Progressief Sliedrecht dergelijke papieren niet meer op zondag in zijn brievenbus te deponeren. Alhoewel met tegenzin stemde burgemeester Hendriks toe de vergadering voor 15 minuten te schorsen. De burgemeester ontraadde de motie met klem. Er is genoeg informatie ingewonnen om nu een besluit te kunnen nemen. Op de motie ingaan betekende een nieuw proces. Hier mede waren de meeste fracties het eens".
Mevrouw v.d. Wal, voor de laatste keer als raadslid aanwezig, droeg alle mogelijke argumenten aan tegen de IKEA-vestiging. O.a. dat de koopkracht wondt weggezogen en dat dit niet alleen de meubelbranche zou treffen. Ook stonden de agressieve reclamemethoden van IKEA haar tegen. Wat het werkgelegenheidsaspekt betrof, vond ze dat Sliedrecht diit niet voor zijn rekening mocht nemen.
De AR/CH-fractie was van mening dat leder voor zijn eigen belangen op kwam.
EIGEN BELANG
Voor de gemeente Sliedrecht betekende IKEA meer werk. Men zag niet In waarom het eigenbelang van Sliedrecht verwaarloosd moest worden. De beweringen van meubelbond en middenstand zijn niet bewezen. Wel verwachtte hij het verdwijnen van enkele bedrijven in de meubelbranche en vond het protest van enkelen uit die hoek hetzelfde als met modder gooien.
De VVD kwam nog met enkele spitsvondige vragen over verkeersvoorzieningen en financiële zaken en had uitgerekend dat Sliedrecht voor het geld de grond niet hoefde te verkopen, omdat na twee jaar dat geld toch op zou zijn.
De heer Korporaal (SGP) wees op een mededeling van minister Boersma, dat in de meubelbranche 1800 man moesten afvloeien en nam het IKEA kwalijk dat twee maal op schrijven van de Bond van Meubelfabrikanten niet was gereageerd.
IKEA moet niet onderschat worden. Als IKEA' twee derde deel van haar assortiment in Sliedrecht zal verkopen, dan gaat de hele middenstand eraan. Ook bracht hij de mogelijke consumentenvoordelen en de Makro ter sprake. De voor- en nadelen zijn haast in evenwicht. Voor de SGP was de zondagsrust van doorslaggevend belang, zeker als straks de nieuwe winkelsluitingswet wordt ingevoerd. Ook is de IKEA momenteel in het buitenland op zondag open.
Dit viel bij de AR/CH-fractie niet in goede aarde. De heer Hijcoop (AR/CH) begon een emotioneel betoog tegen het SGP-standpunt. Hij meende dat de SGP de zondag misbruikte om met dit argument tegen te zijn. En wat de nieuwe winkelsluitingswet betrof, zei bij te weten dat „in der eeuwigheid" de IKEA op zondag niet open zal zijn.
De heer Korporaal volstond met hierop te zeggen dat ook voor de tijdens de raadsvergaderingen gebruikte woorden rekenschap afgelegd moest worden.
ZONDAGSRUST
Burgemeester Hendriks hield nogmaals een betoog voor het standpunt van b. en w. en drong sterk aan tot de grondverkoop aan IKEA. Door de raad werd speciaal SGP-wethouder Noordergraaf naar zijn huis gevraagd, gezien "de houding van z'n fractie. „Het door IKEA geweigerde contact met de meubelbranche, de onzekerheid over het te verkopen assortiment en de zondagsrust doen mij besluiten tegen IKEA te stemmen", zo zei hij.
Burgemeester Hendriks besloot hierop de discussie door te verzuchten „dan moet het nu maar gebeuren'". Alhoewel het inmiddels al dinsdag geworden was, bleef het publiek nog in groten getale op de publieke tribune.
Toen bij de hoofdelijke stemming 10 stemmen tegen IKEA waren uitgebracht, brak een luid gejuich los. Tegen de grondverkoop waren. SGP (4), PvdA (4), WD (2), en PS (1). Voor stemden PvdA (4) en AR/(3ï (4).
Het inwinnen van informatie en onderzoeken hebben totaal ruim ƒ 100.000,- gekost.
De aanvraag van IKEA is al in oktober 1973 bij B. on W. van Sliedrecht binnengekomen en hebben sindsdien de gemoederen in heel de regio beziggehouden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 1975
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 1975
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's