Binnen vijftien jaar 3200 krotwoningen vervangen
HAARLEMS GEMEENTEBESTUUR
B. en W. van Haarlem willen binnen vijftien jaar in zestien wijken van de stad 3200 krotwoningen afbreken en vervangen door nieuwe woningen. Binnen vijf jaar moet daarvoor een aantal bestemmingsplannen gereedkomen. De volgende tien jaar zullen die plannen worden uitgevoerd. Op de plaats van de afgebroken krotten komen slechts 1600 nieuwe woningen. De overige nieuwbouw ter vervanging van de krotwijken moet plaatsvinden in nieuwbouwwijken.
Bij de stadsvernieuwing in de oude wijken zal grote aandacht worden besteed aan gemeenschapsvoorzieningen zoals groenaanleg, speel- en parkeerterreinen. Een bedrag van honderd miljoen is daarvoor nodig, schrijven B. en W. van Haarlem in een donderdag gepubliceerde nota stadsvernieuwing. Het rijk zal zestig miljoen voor zijn rekening moeten nemen.
Het atbraakprogramma van krotwoningen (momenteel 120 per jaar) zal 320 per jaar moeten gaan worden, willen de plannen van het gemeentebestuur binnen vijftien jaar werkelijkheid worden. Bovendien zal het bouwprogramma van de gemeente moeten worden opgevoerd met 200 woningen om dat verlies aan woningen op te vangen. Dit moeten woningen worden, schrijft het bestuur, met betaalbare huurprijzen: tussen de 130 en 200 gulden per maand. „De medewerking van het rijk hierbij is onontbeerlijk".
In de zestien wijken, die in de nota van B en W worden genoemd staan 13.000 woningen, ongeveer een vierde deel van het totale aantal woningen van Haarlem. Daarvan zijn, aldus B en W, 4100 goed te noemere 3200 zijn krotten. De rest kan „verbeterd worden tot goed".
Het gaat' om de volgende wijken: Amsterdamse Buurt (bestemmingsplan al klaar), Rozenprieel (plan bijna klaar), Leidsebuurt, De Kamp, Heüigelanden, Witte Herenstraat, Raaks-Doelen, Biirgwal, Vijfhoek, Transvaalbuurt, Indische buurten 1 en 2, Bakenessergracht, Krocht, Frans Halsbuurt en Spaarndam.
SUBSIDIE
Het gemeentebestuur gelooft, dat de voorlopige taakstelling financieel haalbaar is, mits het rijk subsidies verStrekt volgens de geldende regelingen. Het bestuur zal in het investeringsplan jaarlijks 3,5 miljoen gulden opnemen. Kabels en leidingen zullen vernieuwd moeten worden. Dat brengt tariefsverhogingen met zich mee. Aandacht zal onder meer moeten worden besteed aan vernieuwing van de riolering en aan de „wijikwinkels", waarvoor gelden beBchikbaar moeten komen. De verbetering van particuliere huizen is een zaak van de huiseigenaren, aldus B en W in hun nota. De gemeente is wel bereid stimulerend op te treden.
In het totale plan heeft het gemeentebestuur enigszins rekening gehouden met de inspraak van de bevolking. Per wijk komt er een projectgroep waarin ambtenaren zitten naast vertegenwoordigers van de wijkraden, een kunstenaar en een wijkopbouwwerker.
VOLGEBOUWD
stadsvernieuwing is een voortdurend proces, vinden B en W. Het gezicht van de stad is in het verleden voortdurend veranderd. Er is steeds gesloopt en opnieuw gebouwd volgens toen geldende' wensen en inzichten. De wijkvernieuwing vraagt en krijgt tegenwoordig veel meer aandacht. De oorzaak hiervan Jigt volgens hen in de tweede wereldoorlog: „In en na de oorlog is het onderhoud aan woningen vrijwel tot stilstand gekomen. Hierdoor is de verkrotting versneld. Daar komt bij dat stadsuitbreiding geen antwoord kan geven op de steeds toenemende vraag naar vooral goedkopere woningen. Ook de belangstelling van de bewoners vooral in oudere wijken, voor de woonomgeving is sterker geworden. Trouwens, het grondgebied van Haarlem is bijna volgebouwd. Daarom wordt voorrang verleend aan wijkvernieuwing", schrijven B en W.
De prijzen van de stoelen liggen voor het grootste gedeelte tussen de ƒ 100,en de ƒ 600,-. De duurste stoel op de expositie kost ƒ 2.200,-. De stoelen worden op de expositie gegroepeerd in een aantal prijsklassen, zodat een redelijke onderlinge vergelijking mogelijk is tevens zullen de stoelen voorzien worden van de naam van de fabrikant of importeur. Er is een rijke keuze in armstoelen, ligstoelen, fauteuils en uit elementen bestaande zit-lig-comibinaties, uitgevoerd in hout, metaal en kunststof.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 augustus 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 augustus 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's