,Amsterdam machteloos tegenover noodtoestand Surinaamse pensions'
Fractie van D'66:
„Zolang geen voldoende opvangmogelijkheden bestaan zal men moeten roeien met de riemen die men heeft. In niet te aanvaarden situaties zullen de toezichthoudende ambtenaren tot actie dienen over te gaan na voorafgaande waarschuwing en met inachtneming van een redelijke termijn om de opvang te verzekeren".
Dit zegt burgemeester Samkalden in zijn antwoord op een brief van de fractie van D'66 in de Amsterdamse gemeenteraad, waarin de fractie de aandacht vestigt op de miserabele situatie die in de pensions voor Surinamers heerst. In een brief noemden de raadsleden deze pensions „mensenopbergplaatsen met jammerlijke toestanden: families van 8-9 man, opeengeperst op een kamer tegen betaling van schandelijke hoge huren".
De burgemeester schrijft voorts, dat wanneer de nieuwe verordening op de verblijfsinrichtingen in werking treedt er intensief zal moeten worden gecontroleerd en een inventarisatie van het dan niet beneden de maat blijven van verblijfsinrichtingen moet worden opgesteld. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld of in een bepaald pension teveel personen zijn gehuisvest. gezien de minimale ruimte waarover zij volgens de uitvoeringsbepalingen moeten kunnen beschikken.
De fractie merkt op, dat in het antwoord van de burgemeester precies gebeurt wat zij in haar brief al stelde, nl. dat kennis zou worden genomen van de wantoestanden, daarna geconstateerd wordt dat er weinig aan te doen valt en weer wordt overgegaan tot de orde van de dag. „Ondanks alle goede bedoelingen, die ongetwijfeld ook de burgemeester en zijn staf hebben, verandert er, zo maken wij uit de ontvangen brief op, feitelijk niets. Het schrijven van de burgemeester komt neer op een erkenning van de noodtoestand, het vaag aangeven in welke richting wat gedaan zou kunnen worden, maar de brief erkent meteen, dat de gemeente niet precies weet wat zij nu moet doen", aldus D'66. Zij zegt beangstigd te zijn door deze erkenning van en het zich neerleggen bij de uitzichtloosheid van deze problematiek. „Wij hadden zelf (en waarschijnlijk de slachtoffers van deze noodsituatie ook) eigenlijk meer van het antwoord van de burgemeester verwacht".
O.a. hoopte de fractie op de mededeling van de burgemeester al tot een actiever en verscherpt beleid was overgegaan tegen een aantal pensions waar de toestand volgens haar volstrekt ontoelaatbaar is. „De gemeente zou voor de betrokken bewoners dan zelf voor vervangende opvangruimte gezorgd kunnen hebben. Zelfs als dit optreden in beperkte mate was gebeurd, zouden de ergste gevallen uit hun slechte situatie verlost zijn", aldus D'66.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 februari 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 februari 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's