Ruilverkaveling veroorzaakt veldslag in Tubbergen
TIEN POLITIEMANNEN GEWOND
TUBBERGEN — In het Overijsselse Tubbergen heeft dinsdagavond een veldslag gewoed tussen het leger van tweehonderd politiemannen en meer dan duizend boeren en jongelui.
Gisteravond laat sommeerde de met schilden bewapende politie iedereen in huis te blijven. En mocht niemand op straat zijn.
Aan politiezijde vielen tien gewonden. Een van de agenten was door een betoger in de rug gestoken. Aanleiding tot de veldslag was de stemming over een ruilverkaveling.
Een tent, die als stembureau dienst deed, is urenlang geblokkeerd geweest door met rieken en knuppels gewapende boeren van het anti-ruilverkavelingscomité, dat werd aangevoerd door drs. Huub Wenneger (26).
In de loop van de middag bestookten relbeluste jongeren en woedende boeren de stemtent met allerlei projectielen, waaronder brandbommen. Jonge boeren brachten ook spuitende gierkarren in de strijd.
De leiding van de rijkspolitie had de bekogeling drie uur lang getolereerd. Overste Zijp had zich toen al een keer onder dekking van een getrokken pistool tot de relschoppers moeten wenden.
Het eerste optreden van één van de drie pelotons van de mobiele eenheid verliep chaotisch.
Niemand durfde aanvankelijk de spuitende gierkarren te naderen.
Naar de mening van wachtmeesters is er veel te laat handelend opgetreden. Het parool van de burgemeester als hoofd van de politie, was: „Zo lang mogelijk tolerant optreden".
Na het binnenbrengen van gewonde politiemannen brak er zelfs een moment paniek uit in de politiegelederen.
Tegen vijf uur besloot de politie de massa met traangas en de lan^e latten uit elkaar te drijven. Er ontstond een chaotische toestand, waarbij een brandbom in de ambtswoning van burgemeester mr. L. P. H. Schepers werd gegooid. Een politieman, die de brand trachtte te blussen, kreeg van één van de betogers een mes in zijn rug. De dader kon in de massa verdwijnen.
Het aantal gewonde betogers was gisteravond niet bekend.
De ruilverkaveling in Tubbergen gaat toch door. Dat stond al van tevoren vast omdat stemgerechtigden die niet zouden komen, geacht werden te hebben voorgestemd. Er waren gisterenavond 27 stembiljetten: 15 voor en 12 tegen. Het totale aantal voorstemmers is nu officieel 2926.
De voorzitter van het stembureau, gedeputeerde H. Schoenmaker, gaf na de telling als commentaar: „Ik betwijfel of wij de ruilverkaveling moeten laten uitvoeren, gezien de heftige reacties van vandaag".
De rellen begonnen 's middags om twee uur nadat twee gehelmde jonge boeren dwars over het bouwland de achterkant van de tent waren genaderd. Ze reden de zes rijen hoge prikkeldraadversperring aan stukken, waarna politiemannen en en tent onder een huizenhoge gierregen werden gezet. Met een gehuurde bulldozer liet de politie één van de gierkarren rammen.
COMMENTAAR MINISTERIE
„Niets of niemand haast ons tot overijlde beslissingen, nader beraad .lijkt aangewezen". Dit antwoordde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Den Haag woensdag op de vraag wat er nu, na de beroeringen van de dag en de nacht tevoren, met de ruilverkaveling „Tubbergen" gaat gebeuren.
Een beslissing moet trouwens in eerste instantie niet van het ministerie komen, maar van gedeputeerde staten van Overijssel. Pas als dit college in het ruilverkavelingsgebied een „plaatselijke commissie" heeft gevormd, mag de ruilverkaveling doorgaan. Maar ook nu de verkaveling volgens de letter van de wet is aangenomen zijn gedeputeerden tot het vormen van zo'n commissie niet verplicht. Zij kunnen de uitvoering dus tegenhouden door eenvoudig van het instellen van een commissie af te zien.
Zouden Gedeputeerde staten toch doorzetten, dan kan de minister de zaak nog tegenhouden door de rijksbijdrage, zonder welke de ruilverkaveling niet mogelijk is, te weigeren. De wet verplicht hem namelijk niet, dat geld te fourneren. Ook de minister zal, als hij voor zo'n situatie komt te staan, behoefte kunnen hebben aan nader overleg.
Het is te verwachten, aldus het ministerie, dat minister Lardinois, als hij voor een beslissing komt te staan, nader beraad zal plegen en daarbij de uitslag van het nadere beraad van Gedeputeerde staten zwaar zal laten wegen.
De gemeente Tubbergen heeft indertijd de aanvraag tot ruilverkaveling gedaan. Over de gerezen moeilijkheden heeft de minister op 10 december ter plaatse gesproken met voor- en tegenstanders. Het initiatief daartoe was uitgegaan van een aantal kamerleden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 december 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 december 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's