Huisvesting gastarbeiders laat veel te wensen over
Rapport over toestand in hoofdstad
AMSTERDAM — Uit een onderzoek dat de werkgroep DAR (Arabisch voor huis) heeft ingesteld naar de huisvesting van buitenlandse werknemers in Amsterdam is gebleken „dat er op vele plaatsen werkelijk beestachtige situaties bestaan, die zich nauwelijks laten beschrijven".
Uit de resultaten maakt het DAR op dat Amsterdam en vele andere gemeenten hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de controle op pensions niet nakomen.
„Van de door de gemeente Amsterdam gecontroleerde logementen heeft 47 percent een vergunning. Deze huisvesten momenteel 1360 buitenlandse werknemers. Het totaal aantal legaal verblijvende buitenlandse werknemers in Amsterdam bedroeg op 31 december 1970 12.750 (hierbij komen dan nog enige duizenden illegaal verblijvende werknemers), zodat slechts een zeer klein percentage in pensions met vergunning woont". Deze vergunningen bieden volgens het DAR echter geen enkele garantie voor een goede huisvesting, daar de logiesvergunning uit 1926 stamt en is opgesteld voor de onderbrenging van landlopers.
Uit de cijfers in het rapport blijkt dat de huur voor elke werknemer schommelt om honderd gulden per maand. Nergens deelt de gastarbeider zijn kamer met minder dan twee anderen. Het overgrote deel der pensions is telefonisch niet bereikbaar, heeft hoogst onvoldoende brandveiligheidsvoorzieningen.
Meer dan tachtig percent van de pensions heeft geen keuken, in 68 percent of meer van de grotere pensions beschikt men niet over voldoende kastruimte.
In de kleinste pensions (tot 5 personen) is in meer dan de helft van de gevallen geen douche of vaste wastafel aanwezig. Is er een wastafel dan wordt deze in vrijwel alle gevallen door vijf man gebruikt. Veertig percent van de kleinste pensions wordt onvoldoende verwarmd. In alle categorieën van pensions worden restricties op bezoek etc. gelegd. In de helft van de grootste (gemiddeld 106 man) is bezoek niet vrij.
Om in deze situatie verbetering te brengen heeft het DAR voor de overheid en gemeenten een aantal eisen opgesteld. Aan de overheid wordt onder meer gevraagd: spoedige behandeling van de nota buitenlandse werknemers in de Tweede Kamer, financiën voor kredietgaranties en subsidie en verandering van de huidige financiële regeling met de gemeenten, de invoering op korte termijn van een algemene logiesverordening, hogere boetes voor pensionhouders en huiseigenaren en het nemen van prijsmaatregelen door de minister van economische zaken ten aanzien van de pensionhuur.
Aan de gemeenten stelt het DAR o.a. de volgende eisen: herziening van de gemeentelijke logiesverordening, geen sluiting van pensions zolang geen alternatieve huisvesting kan worden geboden en periodieke controle op alle pensions.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 december 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 december 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's