„Los van Holland" kwestie van tijd
KONINKRIJKSBANDEN REKKEN:
DEN HAAG - De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Suriname en de Nederlandse Antillen "binnen redelijk korte termijn'' op eigen benen komen te staan.
Dat betekent niet — zo waarschuwde de KVP-er Momniersteeg — dat Nederland onverhoeds, abrupt en eenzijdig de betrekkingen tussen de delen van het Koninkrijk verbreekt en de onafhankelijkheid hals over kop oplegt.
De gedachte van de Kamer-meerderheid gaal uit naar een vervanging van het Koninkrijkssiatuul door een zogeheten genienebeslregeling (zoals ook Engeland die voor zijn voormalige koloniën kent). Volgens een dergelijke regeling zouden Suriname on de Antillen als soevereine staten lid van de Verenigde Naties kunnen worden. Wel moei de Nederlandse ontwikkelingshulp aan beide landen onverzwakt blijven gehandhaafd.
„Het zou hoogst oijw.aardig zijn, wan. neer wij deze landen die met zulke ontzaglijke problemen kampen, onze morele technische en financiële hulp zouden gaan onthouden", zei afgevaardigde Pors (DS'70).
„PATERNALISME"
De socialist Van Lier dacht voor onafhankelijkheid van Suriname aan een termijn van drie, vier jaar en voor de Nederlandse Antillen aan zes tot acht jaar.
Wat wij overigens ook doen, Nederland krijgt nu het verwijt van paternalisme; daarom moeten de verhoudingen grondig worden gewijzigd, zo meende Van Lier, Sociale spanningen — met name in Suriname — eisen volgens hem dat met het verwerkelijken van de onafhankelijkheid haast wordt gemaakt.
UITERSTE GRENS
De anti-revolutionaire en christelijkhistorische fracties waren er teleurgesteld over dat de Koninkrijkscommissie, die de zelfstandigheid van de beide overzeese rijksdelen moet voorbereiden, er nog steeds niet is. Van Lier (PvdA) noemde één tot anderhalf jaar wel als uiterste grens voor het afronden van het werk van de commissie.
De liberaal Van Dijk informeerde of de gesprekken tweezijdig en niet driezijdig zouden geschieden, omdat Suriname en de Antillen vrijwel niet met elkaar zijn te vergelijken.
PSP en CPN pleitten voor onvoorwaardelijke opheffing van het statuut en afwijzing van de gemenebestgedachte.
Opvallend was dat mej. Van Leeuwen (ARP) afstand nam van het rapport van de anti-revolutionaire dr. Kuyper Stichting (het wetenschappelijk instituut van de partij), die onlangs sterk voor spoedige onafhankelijkheid van de rijksdelen pleitte. „Het uitzetten van een marsroute mag niet uitlopen in het opleggen van een dictaat. De Kuyper Stichting is aan dit gevaar niet geheel ontkomen en ool^ niet steeds de parlementaire delegatie", aldus mej. Van Leeuwen. Deze delegatie bezocht enkele weken geleden Suriname en de Nederlandse Antillen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's