Leger beveelt nu in Thailand
BANGKOK — De zonder bloedvergieten verlopen staatsgreep in Thailand heeft niets veranderd aan de machtsverhoudingen in het land. De ontbinding van het in 1969 gekozen parlement en het buiten werking stellen van de grondwet van 1968 zullen nauwelijks van invloed zijn op het leven van de 33 miljoen Thailanders.
De democratie in Thailand wordt door waarnemers beschouwd als een politieke farce, die nooit meer is geweest dan een uiterst theoretisch gebaar tegenover de Amerikaanse bondgenoten. De macht is in handen gebleven van dezelfde mensen.
Zo is Thamon Kittikatsjorn, die minister van Defensie en opperbevelhebber van het leger is, ook premier gebleven. De vice-premier en chef van de generale staf, Praphas Charoesatien, blijft op zijn post, evenals de bevelhebber van de politie en alle militaire gouverneurs in de provincies.
De militairen kunnen rekenen op de steun van koning Phoemibol, die in het overwegend boeddhistische Thailand, de positie van een godkoning inneemt.
Elke oppositie is echter buitenspel gezet. Daardoor heeft men voorkomen, dat de „democratische partij" de kans zou krijgen om vandaag, bij de behandeling van de begroting, drastische vermindering van de militaire uitgaven af te dwingen.
Kittikatsjorn heeft gisteren de benoeming bekendgemaakt van acht functionarissen, die hem moeten bijstaan in het werk van de regerende revolutionaire partij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's