Speciale band tussen Engeland en Frankrijk
SCHUMAN BEZOCHT BRITSE HOOFDSTAD
Dat de toetreding van Engeland tot de EEG meer dan gewone politieke gevolgen heeft, blijkt nu reeds. Tien jaar lang is geen Franse minister van Buitenlandse Zaken officieel in Londen geweest. Nu heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Maurice Schumann Londen bezocht, terwijl men ook reeds spreekt van een bezoek van koningin Elisabeth aan Parijs. Des te meer gewicht krijgt dit bericht, wanneer we bedenken dat, om dit bezoek mogelijk te maken, het protocol daarvoor opzij moet worden gezet. Immers stelregel is, dat geen Engelse vorst meer dan eenmaal tijdens zijn of haar regering officieel een ander land bezoekt. Koningin Elisabeth was echter reeds in 1957 op staatsbezoek in Frankrijk. Schumann is de eerste minister van Buitenlandse Zaken, die na het principe-besluit van Engeland om toe te treden tot Europa, Londen bezoekt om met premier Heath concrete problemen rond de aansluiting van Engeland bij de EEG te bespreken.
In Frankrijk, zowel als in Engeland, hebben uitbundige commentaren dit tweedaagse bezoek van Schumann begeleid. Le Monde zegt dat het bezoek aan Frankrijk van koningin Elisabeth de vernieuwing van de „Entente Cordiale" zal bezegelen, terwijl La Croix nog verder gaat en meent, dat de toekomstige Frans-Engelse samenwerking ver boven de betekenis van de Entente Cordiale zal uitgaan. Andere commentaren vergelijken de waarde van dit bezoek met de grote betekenis die het Frans-Duitse vriendschapsverdrag van 1963 heeft gehad.
Men is het er over eens dat, ondanks de grote eenstemmigheid over verschillende zaken er ook meningsverschillen zijn, o.m. over het regelen van de visserijrechten en het verminderen van de legers in Midden-Europa. Hoewel Frankrijk gereserveerd staat tegenover de door de Russen gewenste veiligheidsconferentie, buigt Parijs zich toch positief over deze zaak. Frankrijk en Engeland zijn het met elkaar eens, zoals blijkt uit een verklaring, die door Heath en Schumann is afgelegd, dat de plaats hebben, zodra de onderhandelingen tussen West-Duitsland en de DDR over Berlijn tot een goed eind zijn gebracht. Ook bracht Schumann tot uitdrukking, dat hij verwacht met Engeland tot overeenstemming te kunnen komen wat de visserijrechten aangaat, terwijl hij twijfel uitte of dit ook met Denemarken en Noorwegen het geval zou kunnen zijn.
VALUTAPROBLEEM
Grote overeenstemming t>estaat tussen Londen en Parijs — meer dan tussen Bonn en Parijs — over de definitieve oplossing van het nog steeds bestaande valutaprobleem, hetgeen door de jongste cijfers van de Amerikaanse betalingsbalans weer bijzondere betekenis heeft gekregen. Bezegelde het eerder genoemde Frans-Duitse vriendschapsverdrag de hegemonie van Bonn in de EEG, het schijnt nu, dat met het verdwijnen van Adenauer en De GauUe de erfgenamen de oude koers van Europa weer opnemen. Zouden historische verbanden meer invloed hebben in de geschiedenis dan vandaag de dag wordt gesuggereerd?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's