Gratie voor Steiner
20 JAAR GEVANGENIS
KHARTOEM, (Soedan) — President Gaafar Numeiry van Soedan heeft het doodvonnis dat een militair tribunaal had uitgesproken tegen de Westduitse huurling Rolf Steiner verzacht tot 20 jaar gevangenisstraf.
Eerder op de dag was Steiner tot de dood door de strop veroordeeld wegens illegale grensoverschrijding, het voeren van oorlog tegen de Soedanese regering en illegale verspreiding van medicamenten.
Het tribunaal achtte de aanklachten verzameling van wapens voor oorlogvoering tegen de regering en verspreiding van leugens en laster over het centraal gezag onbewezen.
Het proces tegen de 40-jarige huurling was op 2 augustus begonnen.
Het belangrijkste argument voor zijn vervolging was, dat hij de opstandelingen in Zuid-Soedan persoonlijk en met organisatie van wapenzendingen zou hebben geholpen.
Steiner heeft nimmer ontkend dat hij de merendeels zwarte nationalisten in het zuiden heeft geholpen, en verklaarde daar zelf trots op te zijn. Hij ontkende dat hij om het geld had geholpen.
Steiner, een uit München afkomstige Duitser, die aan het eind van de tweede wereldoorlog dienst deed bij de Volkssturm, trad in 1950 toe tot het Franse vreemdelingenlegioen. Hij vocht o.a. in Indo-China, Korea en Algerije. In 1956 was hij als parachutist betrokken bij de strijd om het Suez-Kanaal.
Als huurlingenleider dook hij in 1967 in Biafra op. De leider van dit gebied, Ojoekwoe die probeerde onafhankelijk van Nigeria te worden, stuurde Steiner echter na enige conflicten weg. In opdracht van enige Westduitse hulporganisaties vertrok hij later naar het zuiden van Soedan om daar hulpprojecten te verwezenlijken. Hij nam contact op met de leider van de opstandige Anya-Nya-beweging, Emidio Tafeng, aan wie hij zijn hulp aanbood. Deze benoemde hem tot bevelhebber van het revolutionaire leger Na een nederlaag tegen regeringstroepen van Soedan vluchtte hij naar het aangrenzende Oeganda.
De autoriteiten stelden hem daar voor de keuze: als hij beloofde nooit meer voet in Afrika te zetten, mocht hij naar Europa vertrekken, anders zou hij worden uitgeleverd aan Soedan. Steiner verklaarde echter, dat „Afrika hem nodig had" en dat hij daarom dit werelddeel niet mocht verlaten. Daarop werd hij in januari aan de Soedanese autoriteiten uitgeleverd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's