Confessionele partijvorming onzinnig
PROF. SCHILLEBEECKX:
Het christelijk geloof kan geen grondslag zijn voor politieke partijvorming. Deze mening is uitgesproken door prof. E. C. F. A. Schillebeeckx, hoogIeraar in de dogmatiek en de geschiedenis van de theologie aan de universiteit te Nijmegen en tevens adviseur van kardinaal Alfrink.
Het christelijk geloof Is politiek wel van betekenis, maar het kan slechts indirect, zijdelings werkzaam zijn omdat de onmiddellijke grondslag van een politiek programma is de analyse van de feitelijke ontleding van de maatschappelijke structuur. Op die analyse wordt een interpretatie gebaseerd en daaruit kan dan weer een politiek programma voortkomen, aldus de theoloog. Maar de bijbel noch het geloof, zo voegde hij eraan toe, kunnen dus rechtstreeks een politiek program opleveren.
Om die redenen wijst prof. Schillebeeckx confessionele partijvorming van de hand. De grondslag! van een politieke partij is een politieke overeenstemming van gevoelens. Bij de ontleding van een situatie kunnen de opinies van christenen sterk uiteenlopen. Een confessionele partij vindt prof. Schlllebeeckx dan ook „onzinnig". De tijdens de verkiezingen geuite slogan „christelijke politiek" noemde prof. Schillebeeckx een „gevaarlijke term".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's