Venezuela maakt aanspraken op de Nederlandse Antillen
WILLEMSTAD — Venezuela is al een heel eind op dreef met het legaliseren van aanspraken op het eiland Aruba en heeft tegelijkertijd in de grondwet de weg geopend voor het uit vrije wil toetreden van Curasao en Bonaire tot de republiek Venezuela. Tot deze conclusie kwam de Antilliaan dr. W. C. J. van Leeuwen tijdens een toespraak in de discussieweek „onafhankelijkheid: ja of nee?", die op het ogenblik in Willemstad wordt gehouden door het Antilliaanse instituut voor opvoeding en vorming.
Van Leeuwen, die o.m. voor de Antilliaanse parlementaire commissie een Aruba bevindt zich op het continentaal verslag heeft gemaakt over de toekomstige status van de Antillen, wees erop dat reeds in de jaren vijftig de Venezolaanse regering een buitenlandse politiek heeft gevoerd, die erop gericht is het gehele continentale plat in de wateren van de Caraibische Zee en de Golf van Venezuela tot Venezolaans grondgebied te maken.
Zo werd in 1956 in Venezuela een wet van kracht, die de soevereiniteit van dit land over de territoriale wateren en het continentaal plat bevestigt,
Aruba bevindt zich op het continentaalplat van Venezuela. Nederland maakt zich alleen maar druk om de hoeveelheid aardolie die de Shell uit de Venezolaanse bodem pompt.
De Shell maakt een winst van 1 miljoen gulden per dag, alleen met Venzolaanse aardolie, aldus dr. Leeuwen.
Hij vervolgde: „Tussen Nederland, de Shell en Venezuela bestaat er hierdoor een soort driehoeksverhouding, waar zij alle drie belang bij hebben",
In 1958 is in Geneve het verdrag inzake het continentaal plateau getekend door een groot aantal landen. Bij dat verdrag wordt bepaald dat wanneer er twee landen zijn waarvan de kusten zo dicht bij elkaar liggen, dat er een conflict dreigt te ontstaan, het midden tussen beide kusten als demarcatielijn wordt genomen.
Venezuela tekende het verdrag van Geneve, maar maakte een voorbehoud ten aanzien van Aruba en Columbia (Oranjestad, de hoofdstad van Aruba ligt 25 km van de Venezolaanse kust).
Dr. van Leeuwen wees erop, dat deze kwestie van levensbelang wordt „nu Nederland ons in de steek wil laten".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's