Professor Somermeyer: vegetarisme bespaart op wereldeconomie
Dieren zijn voedselomzetters met laag rendement
DEN HAAG — „Als de rijke landen vegetarisch zouden worden, zouden ze zelfs nog rijker kunnen zijn en zouden de arme landen minder arm kunnen worden", aldus de Rotterdamse econoom, prol, dr. R. Somèrnieyer, donderdag in Den Haag op het congres van de Internationale Vegetarische Unie, dat deze week wordt gehouden.
De rijkste landen ontlenen 30 40 procent van hun calorieën aan dierlijk voedsel, terwijl dat in landen als India en China (samen ruim een derde van de wereldbevolking) nog geen 10 procent is. Als de mensen in de rijke landen het gebruik van vlees zouden afschaffen, zou hun voedingspakket opgevuld moeten worden met plantaardig of kunstmatig voedsel. Dat zouden ze voor een deel zelf kunnen doen, maar voor de rest van hun extra behoeften aan plantaardig voedsel zouden ze een beroep moeten doen op anderen. Een flinke portie van deze extra invoer zou door de tropische en subtropische landen geleverd moeten worden, dus in het algemeen door de arme landen, aldus prof. Somermeyer.
VEEL DUURDER
Hij wees er voorts op, dat vlees per calorie tussen de 5 en 20 maal zoveel kost a'ls brood of een andere standaardvoeding. In centen per gram eiwit is vlees ook minstens twee maal zo duur als welk ander aminozuur-voedsel, zoals bonen en noten. Dat komt door de omweg waarlangs dierlijk voedsel wordt voortgebracht, vergeleken met plantaardig, mineraal en synthetisch voedsel, zo zei prof. Somermeyer. Als vleesmachines zijn dieren voedselomzetters met een laag rendement. Zij moeten eerst met plantaardige kost worden opgefokt, dus met voer dat wellicht ook direct door mensen kan worden genuttigd, zoals sojabonen. Ook is de ruimte die dieren Innemen kostbaar en is er arbeid nodig om ze te vangen en te slachten".
Prof. Somermeyer had kritiek op de Landbouw- en Voedselorganisatie van de Verenigde Naties (LVO), „zij zijn zo verzot op de visserijprojecten, dat de afkorting LVO beter loze visserijorde zou kunnen betekenen", zo meende prof. Somermeyer.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's