Nederland heeft een belangrijke taak bij de Europese eenwording
Paus tot minister Schmelzer:
Paus Paulus meent dat Nederland de taak heeft een stuwende rol te spelen bjj de totstandkoming van de Europese Eenheid. Hij heeft bij een audiëntie die hij minister Schmelzer verleende, een beroep op de Europese staatslieden gedaan, „met groot elan en vertrouwen" verder te werken aan de eenwording, „niet alleen in het belang van de Europese volkeren zelf, maar ook met het oog op de taak van Europa in de wereld".
De minister, die een gesprek van veertig minuten met de paus had, verklaarde na afloop dat paus Paulus zijn „respect en bewondering" tot uiting had gebracht voor de wijze waarop de vorige Nederlandse kabinetten zich voor de Europese zaak hebben ingezet, ook ten aanzien van de toetreding van Engeland en de andere kandidaatleden.
„Hij heeft sterk tot uitdrukking gebracht, en ik heb dat aangevoeld als een soort krachtige aanmoediging, de taak, de roeping, van een geografisch niet zo groot land als Nederland om in de zaak van de eenwording een stuwende rol te spelen", aldus drs. Schmelzer.
De minister, die tevens een half uur heeft gesproken met de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Villot nam vrijdag deel aan het politieke overleg van de zes ministers van Buitenlandse Zaken van de gemeenschappelijlke markt.
Zaterdag werden de ministers der vier kandidaatleden, Engeland, Ierland, Noorwegen en Denemarken, van de resultaten van het overleg op de hoogte gesteld.
Drs. Schmelzer, die de eerste maal als minister van Buitenlandse Zaken Rome bezoekt, verklaarde met paus Paulus tevens te hebben gesproken Over die mogelijkheden en taken van de buitenlandse politiek in het algemeen.
LEVENSGELUK
„Hij heeft er veel begrip voor getoond dat politiek op zichzelf nu eenmaal niet direct menselijk levensgeluk kan scheppen, maar alleen de voorwaarden daarvoor kan creëren. Hij heeft er nog eens op gewezen dat naast een grote dosis principiële overtuiging en idealisme ook veel vasthoudendheid en geduld nodig is. Hier was echt de paus als priester aan het woord, die zelf natuurlijk beladen is met veel grote verantwoordelijkheden, maar die het toch de moeite waard vond een minister van Buitenlandse Zaken te stimuleren en te inspireren", aldus minister Sohmelzer.
De paus, die zijn bewondering uitsprak voor de Nederlandse inspanning op het gebied van ontwikkelingshulp en hoopte dat deze zou worden voortgezet, toonde een scherp inzicht in de mogelijkheden die de politiek heeft voor het scheppen van menselijk levensgeluk. Hij bediende zich, aldus minister Schmelzer, van het beeld dat ministers, vooral ministers van Buitenlandse Zaken, niet een rij elektrische knoppen voor zich hebben waar zij maar op behoeven te drukken om de zaken, die zij graag willen, te laten gebeuren, maar dat mag geen belemmering zijn om niet door te zetten.
LOF VOOR KONINGIN
De spanning tussen India en Pakistan is gedurende de audiëntie niet ter sprake gekomen, ook niet in het gesprek met kardinaal Villot.
Maar minister Schmelzer achtte het niet uitgesloten dat deze kwestie tijdens het overleg van de zes, of anders tijdens het gesprek van de tien, ter tafel zal komen.
De paus, die zelf als eerste het onderwerp van de Europese eenwording aansneed, verzocht minister Schmelzer tevens zijn respect over te brengen aan koningin Juliana, prins Bernhard en de overige leden van het Koninklijk Huis.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 8 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's