Beter „toezicht" op kunstveilingen
KAMER VRAAGT MINISTER VAN AGT:
De Tweede Kamer wil paal en perk stellen aan de misleiding van het publiek bij openbare verkopingen. De Kamer drong er gisteren bij minister A. A. M. van Agt (justitie) op aan om het veilingwezen in ons land onder streng toezicht te stellen.
De minister was zelf nog niet erg van de noodzaak overtuigd. Hij wees erop dat het altijd riskant is om kunst en antiek op veilingen te kopen. Minister Van Agt wilde wel een onderzoek naar misstanden instellen. De socialist Wierenga vond dat er zo spoedig mogelijk een veilingswet moet komen die de kopers beschermt. De minister zegde de Kamer daarover binnen drie maanden een nota toe.
Volgens een nieuwe wettelijke regeling van minister Van Agt worden notarissen en deurwaarders belast met een beperkt toezicht op veilingen. Op voorstel van mej. Haars (CHU) worden overtredingen van veilinghouders gelijkgesteld met een economisch delict. Dat betekent dat de boete veel hoger kan uitvallen dan de duizend gulden die de minister aanvankelijk als maximum had gesteld.
De kritiek van de Kamer richtte zich vooral op de valse voorlichting bij veel veilingen. „Het noemen van een naam van een beroemde schilder in een catalogus is in negen van de tien gevallen misleidend", aldus mej. Haars.
Zij wilde ook toezicht op de verkopingen bij afslag. In een amendement namens de vijf regeringspartijen wilde zij de minister van justitie het recht geven bepaalde verkopingen var dit toezicht vrij te stellen. Minister Van Agt had tegen dit amendement geen enkel bezwaar. Dinsdag wordt er gestemd.
De kwestie van de beveiliging van musea tegen kunstdiefstallen was op 6 oktober jl. onder de aandacht van de minister gebracht door het CHU-kamerlid drs. G. van Leijenhorst die toentertijd staatssecretaris H. J. L. Vonhoff (van CRM) gevraagd had of de beveiliging voldoende was.
Vonhoff antwoordde dat hij nog niet precies kon mededelen of de beveiligingsmaatregelen inderdaad voldoende waren, maar wel dat een tekort aan financiële middelen er toe zou hebben kunnen geleid dat de bewaking van kostbare cultuurgoederen niet optimaal was. Staatssecretaris Vonhoff deelde voorts mee dat sedert 1969 al een onderzoek wordt verricht waarvan het rapport eind 1972 is to verwachten. Overigens heeft CRM alleen voor de rijksmusea directe zeggenschap, aldus de heer Vonhoff.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's