ARTSEN PROTESTEREN TEGEN RICHTLIJNEN VOOR ABORTUS
UTRECHT — Morgen zal het hoofdbestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der geneeskunst zich opnieuw beraden over haar standpunt ten opzichte van het abortusvraagstuk.
Aanleiding daartoe is een gisteren aan alle artsen verzonden brief, waarin wordt aangedrongen op herziening van de richtlijnen die de Maatschappij de vorige maand heeft gepubliceerd.
De brief is verzonden door ongeveer tweehonderd specialisten en huisartsen. Op de lange lijst van ondertekenaars ontbreekt de naam van prof. dr. Kloostennan, de voorzitter van de dezer dagen ontbonden staatscommissie die advies moest uitbrengen over het vraagstuk. De bedoeling is dat artsen die het met de brief eens zijn, het protest van de tweehonderd mede ondertekenen.
De briefschrijvers menen dat de richtlijnen te ruime mogelijkheden bieden voor het verrichten van de ingreep. Zij vinden het onverantwoord, het welzijn van de ene mens belangrijker te achten dan het recht op bestaan van de andere mens.
Het hoofdbestuur wordt aangewreven, zonder voldoende overleg met de leden een standpunt te hebben ingenomen dat alle perken te buiten gaat. Daarna volgt het dreigement dat veel leden misschien hun lidmaatschap zullen beëindigen als het standpunt van het hoofdbestuur niet voor 1 januari is herzien.
Als de richtlijnen hét standpunt van de Maatschappij blijken te zijn, zal dat de uiterste consequentie voor veel van de initiatiefnemers zijn.
In de richtlijnen staat dat het besluit tot een abortus door ten minste twee artsen moet worden genomen; dat de ingreep dient te gebeuren in algemene ziekenhuizen en in inrichtingen die daarvoor toestemming hebben gekregen; dat van elke ingreep een verslag moet worden gemaakt en dat bijzondere aandacht moet worden besteed aan nazorg en voorlichting.
In zijn overwegingen heeft het hoofdbestuur ook gezegd, dat abortus provocatus moet worden beschouwd als een uiterste oplossing. En verder: dat de uitvoering van de abortus provocatus door de arts geacht kan worden te vallen onder de uitoefening van de geneeskunst en als zodaniig geen bijzondere plaats inneemt ten opzichte van andere medische handelingen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's